Αρχική ΟΑΕΔ Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας -Που στοχεύει το Υπ.Εργασίας

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας -Που στοχεύει το Υπ.Εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας, με την καθιέρωση ενός διαφορετικού μοντέλου επιδοματικής πολιτικής να βρίσκεται ήδη επί τάπητος από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη του Μαξίμου βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση με το Υπ. Εργασίας, προκειμένου το επίδομα ανεργίας και η άμεση ένταξη των ανέργων να αναμορφωθούν προς το καλύτερο και η επανένταξη των επιδοτούμενων να γίνεται πιο ομαλά και φυσικά πιο γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Στο Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσίασε χθες η Κυβέρνηση,  περιλαμβάνονται δύο άξονες που εστιάζουν στην ανεργία, πάντοτε σε ευθεία συνάρτηση με τα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης.

Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος άξονας προβλέπει  την μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, προκειμένου με το νέο πλαίσιο να διασφαλίζεται η ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επιστροφή τους στην αγορά εργασίας, μειώνοντας παράλληλα τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Όπως σημειώνουν στελέχη του Υπ.Εργασίας η παρέμβαση αναμένεται να έχει κόστος 162.000 ευρώ και στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας.

Όλα δείχνουν, πως το  το σχεδιαζόμενο σύστημα επιδότησης της ανεργίας θα επιταχύνει την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, κυρίως μέσα από προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα διασφαλίσουν στον άνεργο καλύτερες προοπτικές επανένταξης στην αγοράς εργασίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ανεργίας, με πηγές του Υπ.Εργασίας να σημειώνουν ότι “Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το επίδομα ανεργίας να είναι υψηλότερο κατά τους πρώτους μήνες της ανεργίας προσεγγίζοντας τον μισθό του δικαιούχου όταν ήταν εργαζόμενος) και σταδιακά να αποκλιμακώνεται όσο περνούν οι μήνες και ο άνεργος δεν βρίσκει εργασία”.

Το κατώτατο πλαφόν και τι ισχύει σήμερα

Βέβαια, ουδείς δεν παραβλέπει, ότι εάν και εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, το γενικότερο πνεύμα της νομοθετικής παρέμβασης θα είναι τέτοιο, που να διασφαλίζει ότι κανένας άνεργος δεν θα λαμβάνει λιγότερα από 400 ευρώ, ακόμη και εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη εργασιακή αποκατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, με σημερινά δεδομένα, το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται σε όσους απολύονται για διάστημα από 5 έως 12 μήνες και το ποσό που χορηγείται υπολογίζεται βάσει των ημερών απασχόλησης που είχε πραγματοποιήσει ο δικαιούχος.

 

Επιπροσθέτως, και εδώ πρέπει να σταθούμε, το Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει αφενός επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των των 118 Τοπικών Κέντρων Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, και αφετέρου βήματα για μια ταχύτερη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ για την καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση του στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Παράλληλα, στο πρότζεκτ “νέα σελίδα για τον ΟΑΕΔ” θα περιλαμβάνονται και μεταρρυθμίσεις για το σύστημα μαθητείας του ΟΑΕΔ προκειμένου οι Σχολές Μαθητείας να μετεξελιχθούν προς το καλύτερο με:

Α) Ανασχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών (με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων και των εργοδοτών) για την ευθυγράμμιση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Β) Νέο σύστημα ποιοτικού ελέγχου και παρακολούθηση της προόδου των μαθητών στην αγορά εργασίας.

Γ) Απλοποίηση μαθησιακών διαδικασιών και ενσωμάτωση νέων μεθοδολογιών και εργαλείων όπως πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης και ψηφιακό περιεχόμενο εκπαίδευσης.

Σε πρώτο πλάνο και το ΛΑΕΚ

Βασικό μέλημα του Υπ.Εργασίας είναι και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ, με έμφαση κυρίως στην απόκτηση βασικών και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Η Κυβέρνηση έχει ήδη θέσει στο τραπέζι μεταξύ άλλων:

  1. Την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών.
  2. Την  βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου των μονάδων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ.
  3. Την Προώθηση συνεργασιών με άλλους ενδιαφερόμενους/ παρόχους κατάρτισης, ιδίως Πανεπιστήμια.
  4. Ενώ επίσης προωθείται η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ΛΑΕΚ για τη χρηματοδότηση των εταιρειών σε προγράμματα κατάρτισης.

Νέα ΙΕΚ και ψηφιοποίηση ΕΟΠΠΕΠ

Να σημειωθεί, ότι Υπ.Εργασίας και Κυβέρνηση, έχουν ως άμεση προτεραιότητα και την μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν αλλαγές με σκοπό την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιταχύνοντας την εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε στο τέλος του 2020.

Το νέο σχέδιο μεταξύ άλλων αναμένεται να περιλαμβάνει:

  1. ‘Iδρυση και ενίσχυση θεματικών και πειραματικών ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης) και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ).
  2. Ψηφιοποίηση ΕΟΠΠΕΠ, ανάπτυξη πλατφόρμας ψηφιακών εξετάσεων, πλατφόρμας ψηφιακής μάθησης (e-learning και αντίστοιχης ψηφιακής βιβλιοθήκης) και
  3. Aνάπτυξη και πιστοποίηση 200 επαγγελματικών προφίλ στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ψηφιακής οικονομίας.

 

Εν κατακλείδι, τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό στην κυβερνητική ατζέντα είναι ο εκσυγχρονισμός και η ανανέωση το υποδομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα, κυρίως με την αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού για τον σύνολο των Εργαστηριακών Κέντρων των ΙΕΚ, ΕΠΑΛ, Τμήματα Μετα-δευτεροβάθμιας Μαθητείας και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, προκειμένου να προωθηθεί αφενός η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και αύξηση των εισοδημάτων, και αφετέρου να αναβαθμιστεί η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση που απαιτείται στον δρόμο για τη διαμόρφωση ενός ανθρώπινου δυναμικού υψηλών δεξιοτήτων.