Αρχική Πολιτική Αλλαγή σκυτάλης: Ο Κ.Μπάρκας νέος υφυπουργός Εργασίας

Αλλαγή σκυτάλης: Ο Κ.Μπάρκας νέος υφυπουργός Εργασίας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τη στήριξή της στην προσπάθεια του Νάσου Ηλιόπουλου για τη διεκδίκηση του δήμου της Αθήνας, αλλά και την εμπιστοσύνη της στο νέο υφυπουργό Εργασίας Κώστα Μπάρκα, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου της καταπολέμησης της ανεργίας.

«Σήμερα, αλλάζουμε σκυτάλη σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο είναι το χαρτοφυλάκιο της καταπολέμησης της ανεργίας. Ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, παραδίδει τη σκυτάλη στον Κώστα Μπάρκα, που είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας» δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το έργο του υπουργείου θα συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης της ανεργίας.

«Μετράμε ήδη σταθερά βήματα βελτίωσης. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες και έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 370.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή 24% αύξηση των θέσεων εργασίας έχει σημειωθεί μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ταυτόχρονα, το 70% των νέων θέσεων εργασίας είναι πλήρους απασχόλησης» είπε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό.

«Παράλληλα με τις πολιτικές για την καταπολέμηση της ανεργίας, βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτόν, δουλεύουμε εντατικά, προκειμένου να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση και το εισόδημα των εργαζομένων. Οι βασικοί άξονές μας είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Ήδη, από τον Αύγουστο του 2018, έχουν επανέλθει οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα και ήδη περισσότεροι από 200.000 μισθωτοί καλύπτονται από μία κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας. Στη στόχευσή μας για τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας συμβάλλει και η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία πραγματοποιήθηκε, πριν από λίγο καιρό. Πλέον, ισχύει ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός των 650 ευρώ, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, καθώς παράλληλα με την αύξηση προχωρήσαμε στην κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Όπως σημείωσε, αποτελέσματα καταγράφονται και στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας από το 19,2% που ήταν το 2014, έχει μειωθεί στο 8,9% το 2018. «Αυτό είναι δουλειά της ενισχυμένης δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αλλά και σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων» σχολίασε.

«Αυτό που θα κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους ανθρώπους που βρέθηκαν εκτός κοινωνικού κράτους» δήλωσε ο νέος υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας, κατά τη διάρκεια παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου της καταπολέμησης της ανεργίας.