Η πρώτη ημέρα της «Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα, ξεχώρισε για τις παρεμβάσεις που δεν αναφέρθηκαν στην πολιτική επικαιρότητα. Ωστόσο, ορισμένα γεγονότα “έδεσαν γλυκά” με τις τρέχουσες εξελίξεις στην κεντροαριστερά, η οποία φαίνεται να υιοθετεί ρευστές τάσεις. Ανάμεσα στα μηνύματα που εκπέμφθηκαν:

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκαν διάφορα πρόσωπα που συμμετέχουν σε σενάρια για την ενοποίηση της κεντροαριστεράς. Ανάμεσα τους, πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι από τους οποίους ενισχύουν προσπάθειες για ένα ενωτικό κίνημα. Αυτοί που ξεχωρίζουν στην αντιπολίτευση, αναζητούν ένα “θέμα κεντροαριστεράς”, ενώ άλλοι φαίνεται να επιστρέφουν στον Αλέξη Τσίπρα μετά τις πρόσφατες εκλογές, δείχνοντας αβεβαιότητα για τη μελλοντική ηγεσία. Επίσης παρατηρήθηκε θερμή υποδοχή του Αλέξη Χαρίτση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει απόμακρος και αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης μόλις για 37 λεπτά, καθισμένος μακριά από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ συζήτησε στα στούντιο του ΑΝΤ1 την υποψηφιότητά του ακόμα και απέναντι στον Τσίπρα, αν εμφανιστεί νέος κεντροαριστερός φορέας. Άλλοι εκπροσώπησαν τα κόμματά τους, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρόντες ήταν πρώην στελέχη που έχουν κινηθεί μεταξύ κέντρου και αριστεράς.

Το κυρίαρχο θέμα της ημέρας ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έχει δημιουργήσει διχόνοιες αλλά φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, ακόμα και από τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιβεβαίωσε την προθυμία της να τηρήσει τη συμφωνία. Παρόλα αυτά, η αναφορά στο θέμα έφερε πίσω στη μνήμη τον αγώνα για την ψήφιση της στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019, όταν απαιτήθηκε ψήφοι από διάφορα κόμματα, ξεπερνώντας τις κομματικές διαχωριστικότητες.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει επισημάνει τον κίνδυνο που αποτελεί η άκρα Δεξιά και επικεντρώνει τις παρεμβάσεις του στο ζήτημα αυτό, καθώς η αντίσταση ενάντια σε αυτήν αποτελεί κοινό σημείο ενότητας στον χώρο της κεντροαριστεράς, τη σημερινή στιγμή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Συνοψίζοντας, αν και σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της διεθνούς διάσκεψης, αναμένεται μια ακόμη δημόσια εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού. Είναι εύλογο να συμπεράνει κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τις ενέργειές του έχει επηρεάσει τον κόσμο της Κεντροαριστεράς.

Μέσω της ίδρυσης ενός ινστιτούτου που υποστηρίζει την ανάγκη για ευρύτερες συγκλίσεις των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων γύρω από πολιτικές για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, την υπεράσπιση δημοκρατικών αξιών και την ενίσχυση του διεθνούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις