Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ALERT! Τελευταία ημέρα για 4+1 υποχρεώσεις στην Εφορία – Πληρωμές, δόσεις και επιδοτήσεις!

Εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία για μια σειρά από υποχρεώσεις και πληρωμές που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.

 

Η εξόφληση της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος, η υποβολή δικαιολογητικών για την επιδότηση δαπανών, η υποβολή των δηλώσεων και διορθώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια, η επανένταξη στις 100 και 120 δόσεις των φορολογούμενων που έχουν πληγεί από την πανδημία, και η δυνατότητα ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά περιλαμβάνονται σε αυτές τις υποχρεώσεις.

Ειδικότερα:

1. Την 3η δόση του φόρου εισοδήματος, ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ, πρέπει να πληρώσουν έως τα μεσάνυχτα χιλιάδες φορολογούμενοι. Θα ακολουθήσουν ακόμα πέντε μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος, έως το τέλος Φεβρουαρίου, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ.

2. Τελειώνει ο χρόνος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι, ενώ έχουν λάβει προκαταβολικά τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια που δεν εισέπραξαν τον Ιούλιο, θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις COVID στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει λάβει την αποζημίωση αλλά δεν υποβάλει δήλωση COVID εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ή για τις περιπτώσεις που τροποποιείται η δήλωση Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο 2021, το ποσό καθίσταται απαιτητό.

Nα σημειωθεί ότι έως σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, υπάρχει δυνατότητα για διορθώσεις ή υποβολή αρχικών δηλώσεων COVID για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021.

Το ίδιο ισχύει και για ιδιοκτήτες ακινήτων που υπεκμισθώνονται και είτε πρέπει να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις, είτε να κάνουν απλά διορθώσεις.

3. Εκπνέει η προθεσμία για τους δικαιούχους του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών προκειμένου να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, «myBusinessSupport».

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, έχει ξεκινήσει και η ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή δικαιώματος έκπτωσης από τρέχουσες οφειλές στη φορολογική αρχή που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και με τη μορφή πιστωτικού για την αποπληρωμή τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από την 1η Ιουλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

α. Υπεύθυνη δήλωση

Θα πρέπει να υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση στις 31/12/2019:

  • είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών,
  • είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως φαίνεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Το παραπάνω δεν απαιτούνται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, με τη δήλωση πρέπει να βεβαιώνεται ότι την τελευταία διετία:

  • ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και
  • ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

β. Ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας

γ. Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την ενίσχυση με βάση το Τμήμα 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου, υπόκεινται σε υποχρέωση ελέγχου οικονομικών καταστάσεων αλλά οι οικονομικές καταστάσεις τους που καλύπτουν την περίοδο ενίσχυσης δεν έχουν ελεγχθεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του άρθρου 6, υποβάλλουν νεότερη βεβαίωση λογιστή ή του νόμιμου εκπροσώπου στη βάση των ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων,

4. Τελευταία ημέρα έχουν για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι πληττόμενοι από την πανδημία φορολογούμενοι, ώστε να επανενταχθούν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων για χρέη στην εφορία.

Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες αυτοί -και μόνο αυτοί- δύνανται να αναβιώσουν τις απολεσθείσες ρυθμίσεις τους, με όλα τα ευεργετήματά τους, καταβάλλοντας μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 τη δόση του μηνός Αυγούστου 2021 και τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου 2021. Εφόσον το πράξουν, οι απολεσθείσες, κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, δόσεις θα μεταφερθούν για αποπληρωμή μετά το τέλος όλων των μη ληξιπρόθεσμων δόσεων της ρύθμισης.

5. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, χωρίς να απαιτείται η συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων υποβάλλονται -μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty- χωρίς τη συνυποβολή των κατά περίπτωση απαιτούμενων δικαιολογητικών μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2021. Τα δικαιολογητικά, στην περίπτωση αυτή, αποστέλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου.

Όπως επισημαίνει και η σχετική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, οι μεταβιβάσεις ακινήτων πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά από τα γραφεία των συμβολαιογράφων, οι οποίοι και ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Ωστόσο, η εφορία μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά, τα οποία οι συμβαλλόμενοι οφείλουν να τα προσκομίσουν, προκειμένου να ελεγχθούν για τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Η H&M επιχειρεί να δικαιολογήσει φοροδιαφυγή με τεχνικό πρόβλημα

Η H&M αποκάλεσε το πρόβλημα που αντιμετώπισε με τη μη διαβίβαση των αποδείξεών της στην ΑΑΔΕ ως τεχνικό, επηρεάζοντας τη λειτουργία πέντε καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένου...

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Ηλεία – Φόβοι για αναζωπυρώσεις μετά τις 12.00

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες από στο Μαστραντώνη Αχαΐας και πέρασε στην Ηλεία, με διάσπαρτες εστίες στις περιοχές Λάττα και...

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλε και κίτρινα τιμολόγια τα φθηνότερα το Α’ εξάμηνο – Τιμές

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενο) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές  Τα “πράσινα” τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα...

Αρκαδία: Μάχη με τις φλόγες στη Μεγαλόπολη – Ένας νεκρός στη Μυρτιά Ηλείας

Δεκάδες πύρινα μέτωπα ξέσπασαν σήμερα σε όλη την χώρα, με την πυροσβεστική να δίνει μάχη με τις φλόγες, σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες. “Βροχή”...