Αρχική Πολιτική Αλ.Τσίπρας: Ο τόπος γυρνά σελίδα

Αλ.Τσίπρας: Ο τόπος γυρνά σελίδα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ο τόπος γυρνά σελίδα, τόνισε ο πρωθυπουργός από το ναυπηγείο στο Νεώριο της Σύρου, με αφορμή την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου μετά από χρόνιες περιπέτειες.

Σε μία ομιλία προς τους (πρώτους 300) εργαζόμενους , ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβλήθησαν την τελευταία διετία για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου και έθεσε τον στόχο: να εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες της χώρας με πάνω από 1000 εργαζόμενους.

Τήρησα την υπόσχεσή μου να σας επισκεφτώ όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη λειτουργία του, δήλωσε ο κ. Τσίπρας στους εργαζόμενου,ς συμπληρώνοντας ότι επέλεξε η πρώτη πολιτική του παρέμβαση μετά το τέλος των μνημονίων να γίνει μπροστά σε ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου.

«Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ και ποιους εκπροσωπούμε», υποστήριξε. Όπως είπε το Ναυπηγείο λειτουργεί εκ νέου και αυτό αποτελεί νίκη για τους εργαζόμενους και υπόδειγμα για να «πάμε μπροστά».

Τα οκτώ δύσκολα χρόνια ο κόσμος της δουλειάς υπέφερε περισσότερα απ’ όλους, τόνισε αλλά θύμισε ότι κάποιοι χρεοκόπησαν τις εταιρείες τους και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Σημείωσε ωστόσο ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ανεργία μειώθηκε και ξεκαθάρισε ότι αν υπάρχει μια προτεραιότητα για τη χώρα είναι να κερδηθεί ξανά η εργασία και αυτή να είναι αξιοπρεπείς και με δικαιώματα.

«Η εργασία έγινε το μόνο εμπόρευμα που οι δανειστές δεν επέτρεπαν οι πωλητές (σ.σ. εργαζόμενοι) να τιμολογούν όπως θέλουν. Η ελεύθερη αγορά ίσχυε για όλα τα άλλα», δήλωσε και θύμισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν και η αυθαιρεσία σε βάρος των εργαζομένων ήταν πρωτογενής.

«Το τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση κατώτερου μισθού. Σημαίνει αντίστροφη πορεία», δήλωσε στους εργαζόμενους.

Οι πληγές δεν μπορούν να γιατρευτούν από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε τα πράγματα. «Στόχος μας από εδώ και στο εξής είναι η βιομηχανική ανασυγκρότηση, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας, κόντρα σε πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται μια αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια με στόχο να κρατούν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος. Και κόντρα σε κοινωνικές δυνάμεις κακομαθημένες από δεκαετίες φαυλότητας που δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και κέρδος με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κίνδυνος του λουκέτου στο Ναυπηγείο Νεωρίου αποφεύχθηκε οριστικά και ήδη 300 εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν. Στόχος είναι σε μια τριετία να απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους.

Καταλήξαμε σε λύση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετεί το πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης, τόνισε.