Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αλ. Χαρίτσης: Το Μάρτιο ανακοινώνεται το σχέδιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Την ανακοίνωση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης για το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσα στο Μάρτιο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, σε εσπερίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία.

Στόχος της κυβέρνησης, για την επίτευξη του οποίου το υπουργείο Οικονομίας συνεργάζεται ήδη με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αποτελεί η εναρμόνιση των δράσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο με τη συνολική ψηφιακή πολιτική της. Συγκεκριμένα, έχει συσταθεί στο υπουργείο -ήδη από τον Ιανουάριο 2016- ‭ειδική ομάδα εργασίας‬ για‭ ‬‬την‭ ‬ανάπτυξη‭ ‬‬του‭ ‭‬Ηλεκτρονικού‭ ‬Εμπορίου, με την συμμετοχή όλων των‬ ενδιαφερόμενων φορέων. Με βάση το πόρισμα, θα διαμορφωθεί η στρατηγική, που θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, γεγονός που θα βοηθήσει και στο σ‭χεδιασμό εξειδικευμένων δράσεων ΕΣΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ανέφερε ο κ. Χαρίτσης.‬

Πρόσθεσε ότι, παράλληλα, προχωρά η κ‭ατάρτιση κώδικα δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο, για την κατάρτιση του οποίου συνεργάστηκαν οι‭ ‬φορείς‭ ‬της‭ ‬αγοράς,‭ ‬‬σε‭ ‬συνεργασία‭ ‬με‭ ‬‬ενώσεις καταναλωτών‭ ‬‬και‭ ‬‬με‭ ‬την‭ ‬‬μεσολάβηση ‬του ‬υπουργείου ‬Οικονομίας. Ο κώδικας θα αφορά‬ αποκλειστικά το ηλεκτρονικό εμπόριο και θα αποτελεί οδηγό τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους καταναλωτές‭. Θα οριστικοποιηθεί‬ και θα υπογραφεί δε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όσο για τις επόμενες δράσεις της ομάδας, όπως τις περιέγραψε ο κ. Χαρίτσης, είναι οι ακόλουθες:

  • Δράσεις ενημέρωσης και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου, ‬αν κριθεί απαραίτητο, για ‬τα trustmarks‭ (πρόκειται για πραγματογνωμοσύνη σε ηλεκτρονικά καταστήματα,‭ με ‬την ‬μορφή‭ σήματος αξιοπιστίας).
  • Δημιουργία μητρώου‬ προμηθευτών εξ αποστάσεως. Εντός των προσεχών μηνών ‭θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για την‬ πλήρη ‬υλοποίηση ‬Μητρώου ‬Ηλεκτρονικού ‬Εμπορίου, ως μέρους του ΓΕΜΗ,‬ προκειμένου να υπάρξει κατά το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ‬στον ‬κλάδο, ‬των ‬καταστημάτων, ‬πράγμα ‬που ‬θα ‬συμβάλλει αφενός στην ‬πληρέστερη ‬αποτύπωση ‬του κλάδου, ‬και, αφετέρου, ‬στην ‬αξιοπιστία ‬και ασφάλεια των καταναλωτών.
  • Σειρά από νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ψηφιακής οικονομίας σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
  • Αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για την παράδοση δεμάτων. Στόχος είναι να‬ μειωθούν τα εξαιρετικά υψηλά τιμολόγια στον τόπο προορισμού για τα δέματα και μάλιστα για τα μικροδέματα. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι για την μεταφορά δέματος βάρους δύο κιλών, οι‭ ‬ελληνικές ‬επιχειρήσεις ‬αντιμετωπίζουν‭ ‬κόστος‭ ‬16 ευρώ, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές τους σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληρώνουν κατά μέσο όρο, για ίση απόσταση και ίσο βάρος, οκτώ ευρώ.
  • Αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων γεωγραφικών αποκλεισμών, ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. και οι συναλλαγές να διεξάγονται με ασφάλεια προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι “οι θέσεις της χώρας μας βρίσκονται πάρα πολύ κοντά με τις θέσεις που εκφράσθηκαν από τις ευρωπαϊκές ενώσεις ηλεκτρονικού εμπορίου”.
  • Εναρμόνιση του πλαισίου για τις ψηφιακές συμβάσεις, ώστε να μπορούν οι‬ επιχειρήσεις να διεξάγουν ηλεκτρονικό εμπόριο σε ολόκληρη την Ευρώπη στη βάση ενιαίων κανόνων, καθώς και να προστατεύονται οι καταναλωτές.

Τέλος, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στην εκπόνηση, από την ομάδα, σχεδίου νόμου, το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση όλων των κανονιστικών εμποδίων στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου‭, τα‬ οποία καταγράφηκαν ‬σε ‬συνεργασία ‬με ‬τον ‬ΟΟΣΑ‭ και στον εκσυγχρονισμό της καταναλωτικής νομοθεσίας‭. “Πρόκειται για μια οριζόντια παρέμβαση, στην‬ οποία καταλήξαμε από κοινού με τον ΟΟΣΑ και θα ωφελήσει όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, μειώνοντας τα διοικητικά βάρη”, κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη:

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Αιτήσεις τώρα -Τα προσόντα για 817 μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία

Σήμερα άνοιξε η…αυλαία για τις 817 μόνιμες θέσεις στα...

Έφτιαξαν μονοπάτι για τυφλούς στη μέση του δρόμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ατομα με αναπηρία ανεβαίνουν ούτως ή άλλως το...

Ενημερωτικό Δελτίο

Βίντεο ντοκουμέντο με τις κινήσεις του 50χρονου πριν και μετά τη γυναικοκτονία στο Μενίδι

Δύο νέα βίντεο έρχονται στην δημοσιότητα που δείχνουν τις κινήσεις του 50χρονου δράστη, που σκότωσε με 10 μαχαιριές την 40χρονη εν διαστάσει σύζυγο του...

Στο “έλεος ” της αφρικανικής σκόνης η Κρήτη – Συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες

Στο "έλεος " της αφρικανικής σκόνης η Κρήτη, την προσοχή των πολιτών, ιδίως όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, εφιστά η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της...

Επιθεώρηση Εργασίας: Παρενόχληση στην εργασία – Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι υποχρεώσεις του εργοδότη

Εκστρατεία ενημέρωσης εργαζομένων και εργοδοτών στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης σε θέματα βίας και παρενόχλησης στην εργασία ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, με πρωταρχικό μέλημα να διαμορφωθούν...

Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Ποιοι δικαιούνται μέχρι 10.000 ευρώ ενίσχυση

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για την επιδότηση έως 10.000 ευρώ του προγράμματος Αλλάζω Συσκευή για επιχειρήσεις, μετά από την παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος...