Αρχική Ελλάδα Αλ. Χαρίτσης: Λάθος η εκ των προτέρων δέσμευση Μητσοτάκη για βάσεις και...

Αλ. Χαρίτσης: Λάθος η εκ των προτέρων δέσμευση Μητσοτάκη για βάσεις και εξοπλιστικά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Λάθος» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, την «εκ των προτέρων δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη για τις βάσεις και τα εξοπλιστικά» τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί την Ελλάδα δεδομένη».

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει «να ενημερώσει πλήρως τους πολιτικούς αρχηγούς για το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεών του στις ΗΠΑ» και επισήμανε ότι «η συμφωνία για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας είναι διαπραγματευτικό ατού της χώρας μας, γι’ αυτό και η αμερικανική πλευρά το έθετε μετ’ επιτάσεως.

«Σε μία συγκυρία πρωτοφανούς προκλητικότητας από την Τουρκία, είναι σημαντικό να αξιοποιούμε όλα τα διαπραγματευτικά μας όπλα. Γι’ αυτό και εμείς πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού, καλούσαμε την κυβέρνηση να θέσει και αυτό το θέμα στις ΗΠΑ, αλλά τελικά έσπευσε να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο νωρίτερα, και δυστυχώς δεν πήρε τίποτα γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χαρίτσης υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πριν από τη συνάντηση είχε τονίσει ότι έπρεπε να τεθούν τρία βασικά ζητήματα, ο αγωγός Eastmed, η καταδίκη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, και η συνεργασία 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ με τις ΗΠΑ) και να εξασφαλιστεί δημόσια δέσμευση από τον Αμερικανό πρόεδρο για αυτά. «Αυτό που είδαμε τελικά, και στηλιτεύσαμε, είναι τον πρωθυπουργό να παρακολουθεί ως απλός θεατής την άτυπη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τραμπ» σχολίασε.

Επανέλαβε πως «η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήταν ‘φιάσκο’» και πως «δεν έγινε καμία δημόσια τοποθέτηση που να διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Ίσα-ίσα, την επόμενη μέρα της συνάντησης των κ. Μητσοτάκη-Τραμπ, ο Ερντογάν έγινε ακόμη πιο προκλητικός στις δηλώσεις του, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν» παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρίτσης χαρακτήρισε «ολίσθημα και προσβολή για τον ίδιο τον Προκόπη Παυλόπουλο την ονοματολογία και τη λογική καλλιστείων που ακολουθεί η κυβέρνηση».

«Εμείς είμαστε εξαρχής συγκεκριμένοι. Ο κ. Παυλόπουλος, είναι ένας ΠτΔ που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών, και διαμορφώνει πλαίσιο συναίνεσης. Γι’ αυτό τον στηρίζουμε», υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση πρότεινε να απεμπλακεί η διαδικασία της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.

Κάλεσε τέλος τη Ν.Δ. να απαντήσει γιατί δεν συμφωνεί με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος μάλιστα «προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη».