Αρχική Υπουργεία Αλ. Χαρίτσης: Ήταν επιτυχία η επαναφορά του 1:1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις στο Δημόσιο

Αλ. Χαρίτσης: Ήταν επιτυχία η επαναφορά του 1:1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις στο Δημόσιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
«…Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλέον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν, τα χρόνια της κρίσης, για την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού βεβαίως, σε πολλούς τομείς του κράτους και της διοίκησης.
Στην Παιδεία, στην Υγεία αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε μεταξύ άλλων – αναφερόμενος και στους ισχυρισμούς της ΝΔ για την επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 στο δημοσιο – ο υπ. Εσωτερικών σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου την Κυριακή 16/9.

Αμέσως μετά από τη συνάντηση, απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης, ο κ. Χαρίτσης δήλωσε:

«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και παραγωγική συζήτηση με τους δημάρχους του νομού Ηρακλείου. Ο στόχος μας σε αυτή τη νέα φάση που βρίσκεται η χώρα μας, είναι να συζητήσουμε με τους δημάρχους σε όλη την Ελλάδα για τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και τα νέα εργαλεία που δημιουργήσαμε το προηγούμενο διάστημα, όπως είναι και το επιτυχημένο Πρόγραμμα «Φιλόδημος». Τέθηκαν όλα τα ζητήματα, με τη διαπίστωση ότι τα προβλήματα είναι κοινά στους περισσότερους Δήμους της χώρας, προβλήματα τα οποία είχαμε συζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα και με τους εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο υπουργείο.

Τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων είναι πάρα πολύ κρίσιμα. Και εκεί έχουμε πάρει την πρωτοβουλία, και μέσω του «Κλεισθένη 1», θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε ένα κατά το δυνατόν ξεμπλοκάρισμα και ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων της διοίκησης, των Δήμων, των Περιφερειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του Κεντρικού Κράτους. Πρόκειται για ένα σημαντικό και διαχρονικό θέμα που απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο βαθμό του εφικτού θα το επιλύσουμε το επόμενο διάστημα.

Πολύ κρίσιμο επίσης είναι το ζήτημα της υποστελέχωσης των δήμων. Εδώ επιτρέψτε κι ένα πιο πολιτικό σχόλιο με αφορμή τους ισχυρισμούς στελεχών της αντιπολίτευσης για την επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 σε προσλήψεις-αποχωρήσεις από τη Δημόσια Διοίκηση. Ήταν επιτυχία αυτής της κυβέρνησης το γεγονός ότι κατάφερε και στην τελευταία διαπραγμάτευση με τους θεσμούς να επαναφέρει τον κανόνα 1 προς 1 στις προσλήψεις-αποχωρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πλέον πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν, τα χρόνια της κρίσης, για την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού βεβαίως, σε πολλούς τομείς του κράτους και της διοίκησης. Στην Παιδεία, στην Υγεία αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κι εδώ τα πράγματα είναι πάρα πολύ κρίσιμα και ειλικρινά θεωρώ πως πρέπει όλοι να κατανοήσουν -και αυτό αφορά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ότι είναι πολύ σημαντικό το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόσληψης στους Δήμους όλης της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό, γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς να υπάρχουν τα κατάλληλα στελέχη και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στους Δήμους.

Και νομίζω ότι το διαπιστώσετε κι εσείς και από τις τοποθετήσεις των δημάρχων σήμερα. Υπογραμμίζουν κατ’ επανάληψη ότι η κατάσταση, σε πολλούς Δήμους και κυρίως σε περιφερειακούς Δήμους, μικρούς, νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους, είναι δραματική με την έλλειψη προσωπικού. Εμείς, λοιπόν, ήδη έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία, αναφέρομαι στον διαγωνισμό για τη στελέχωση των Δήμων στον τομέα της καθαριότητας με περίπου 8.500 άτομα. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε μία συνεργασία με το ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να προχωρήσει πολύ γρήγορα η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και θα ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες μία νέα προκήρυξη, πρόσληψης 118 ατόμων, επιστημονικό προσωπικό, το οποίο θα λύσει ζητήματα και σε μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους της χώρας. Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα με αντίστοιχες προκηρύξεις θέσεων για να καλύψουμε βήμα-βήμα τα πολύ μεγάλα κενά, τα οποία δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Κενά τα οποία δεν επιτρέπουν στους Δήμους να αξιοποιήσουν όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο «Κλεισθένης 1» είναι νόμος του Κράτους και θα εφαρμοστεί. Με χαροποιεί το γεγονός ότι και σήμερα εδώ στην συνάντηση με τους δημάρχους του νομού ήταν απολύτως σαφές, από όλους, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς τη βασική μεταρρυθμιστική τομή του «Κλεισθένη 1», την απλή αναλογική, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Για εμάς οι μεταρρυθμίσεις κρίνονται από την εφαρμογή τους και όχι μόνο στον σχεδιασμό τους κι επειδή έχουμε δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι είμαστε εδώ για να συζητήσουμε επί της ουσίας με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσουμε σε μία εντατική συνεργασία τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί με το πιο λειτουργικό τρόπο για την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Περιμένουμε -ήδη συζητήσαμε κάποιες- και γραπτώς τις προτάσεις των δήμων για να δούμε πώς θα προχωρήσει απρόσκοπτα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για την ίδια τη λαϊκή συμμετοχή στα τοπικά πράγματα».