Αρχική Υπουργεία Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις

Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος: Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Σχεδόν πολύ αισιόδοξος» ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «φτάνουμε πολύ κοντά στο τέλος (της τελικής απόφασης), ημέρα με την ημέρα πείθουμε όλο και περισσότερους». Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το μέτρο επεβλήθη από το ΔΝΤ και η κυβέρνηση το ψήφισε, καθώς υπήρχαν τότε γερμανικές εκλογές και πολλές χώρες ήθελαν το Ταμείο εντός του ελληνικού προγράμματος.

«Το σημαντικό» πρόσθεσε, «είναι ότι η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πείσει τους θεσμούς και τα κράτη-μέλη ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις και πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για να μην κοπούν οι συντάξεις και για να εφαρμοστεί ένα κομμάτι των αντίμετρων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξήγγειλε το πρώτο «πακέτο» των αντίμετρων, τα οποία στο σύνολό τους θα υλοποιηθούν σταδιακά έως και το 2022.

«Οι αγορές είναι δύσκολες λόγω Ιταλίας και Τουρκίας»

Ερωτηθείς για τις αγορές ομολόγων και την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως οι αγορές είναι δύσκολες τους τρεις τελευταίους μήνες, λόγω Ιταλίας, Τουρκίας και τν αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει σχεδιασμός για έξοδο, ο οποίος διευκολύνεται από το «μαξιλάρι ασφαλείας» που απέκτησε η χώρα. Επεσήμανε δε, πως στον σχεδιασμό αυτόν είναι να πληρωθούν πιο νωρίς τα πολύ πιο ακριβά δάνεια από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Όταν η Θεσσαλονίκη κοιτά στο νότο θα χάνει, όσο κοιτά στα Βαλκάνια θα κερδίζει»

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς, δημιουργεί ειρήνη και ασφάλεια και θα ενισχύσει οικονομικά τη Βόρεια Ελλάδα. «Όταν η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο θα χάνει, όσο κοιτάει προς τα Βαλκάνια θα κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, δε, για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή τη Συμφωνία, είπε ότι «δεν είμαι της άποψης πως είμαστε με τους ΑΝΕΛ όταν τα πράγματα είναι καλά και βγαίνεις από το μνημόνιο και τώρα αναζητείς άλλους συμμάχους. Δεν αλλάζεις συμμάχους όταν σε βολεύει».

«Όχι σε συγκυβέρνηση»

Ο υπουργός απέρριψε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά περί συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τους σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους.

«Ο χρόνος είναι μαζί μας»

Για το ενδεχόμενο εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις, η κυβέρνηση να μπει σε πειρασμό για πρόωρες εκλογές, απάντησε πως «έχουμε δείξει ότι έχουμε μεγάλη υπομονή. Ο χρόνος είναι μαζί μας. Άλλοι καίγονται».