Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024

AIDS: 16.637 άτομα ζουν με τον HIV στην Ελλάδα

AIDS: 16.637 άτομα ζουν με τον HIV στην Ελλάδα

Πάνω από 16.000 άνθρωποι ζουν με τον HIV στην Ελλάδα,σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS ανερχόταν στους 16.637 το 2022, με πολλούς από αυτούς να είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (περίπου το 75% των οροθετικών).

Στην έκθεση, υπογραμμίζονται η πρόοδος που έχει σημειωθεί, οι προκλήσεις και οι τάσεις στο HIV/AIDS σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια έχει σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση του HIV, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στη διάγνωση, στη θεραπεία και στην πρόληψη της μόλυνσης.

Σημεία «κλειδιά» για σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων χαρακτηρίζονται η βελτίωση της πρόσβασης σε τεστ και σε θεραπεία, μαζί με την αναγνώριση και αντιμετώπιση του επίμονου στίγματος και των διακρίσεων που σχετίζονται με τον HIV και εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν διάγνωση και φροντίδα.

Όπως επισημαίνεται, η βελτίωση της πρόσβασης στα τεστ, οδήγησε σε αύξηση 4,2% στις διαγνώσεις HIV.Στους παράγοντες δε που συνέβαλαν στην αύξηση των διαγνώσεων συμπεριλαμβάνονται η επανέναρξη των εξετάσεων μετά την πανδημία, οι διευρυμένες και στοχευμένες υπηρεσίες τεστ HIV και η εφαρμογή νέων στρατηγικών δοκιμών.

Η διευθύντρια του ECDC, δρ Andrea Ammon, δήλωσε τα εξής: «Αν και η αύξηση των διαγνώσεων το 2022 μπορεί να φαίνεται σαν κάτι κακό, είναι απόδειξη ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση με πολλά άτομα που ζουν με HIV να έχουν καλύτερη πρόσβαση στα τεστ, στη θεραπεία και στις υπηρεσίες υποστήριξης που χρειάζονται. Αλλά μπορούμε και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους που ζουν με HIV στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να αγνοούν την κατάστασή τους, κάτι που συμβάλλει στις καθυστερημένες διαγνώσεις που βλέπουμε, στα χειρότερα αποτελέσματα και στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του HIV».

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δρ. Hans Kluge, ανέφερε: «Η διάγνωση του HIV δεν είναι θανατική ποινή. Μόλις διαγνωστεί, είναι διαθέσιμη εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία, η οποία βοηθά επίσης στη μείωση της εξάπλωσης της νόσου, διατηρώντας τα αγαπημένα σας πρόσωπα ασφαλή. Αυτή η αύξηση των διαγνώσεων είναι ένα μεγάλο επίτευγμα και επικροτώ όσους εργάζονται σκληρά για να κάνουν τις ταχείες δοκιμές διαθέσιμες στις κοινότητες όπου ζουν οι ασθενείς.

Ωστόσο, έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην Περιφέρειά μας που δεν συνειδητοποιούν ότι ζουν με τον ιό HIV. Στην πραγματικότητα, μόνο το 72% γνωρίζει την κατάστασή τους. Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά τον εντοπισμό του HIV, το επίμονο στίγμα εμποδίζει πολλούς ανθρώπους να εμφανιστούν. Απλώς δεν θα προσεγγίσουμε όλους με τη φροντίδα και τη θεραπεία που χρειάζονται μέχρι να ξεπεράσουμε το στίγμα που σχετίζεται με τον HIV».

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες που σχολάνε οι μαθητές, τι...

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη

Η Γερμανία ετοιμάζει νοσοκομεία για στρατιωτική σύρραξη, ο Γερμανός υπουργός...

Ενημερωτικό Δελτίο

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε αναβολικά προϊόντα Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για συμπληρώματα...

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130

Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα φτάσουν τα 100 και η επόμενη γενιά τα 130 Τα μωρά του σήμερα θα μεγαλώσουν χωρίς αδέλφια, θα πάρουν...

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους

Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς πονοκεφάλους στους νέους Τα ακανόνιστα γεύματα και η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέονται με συχνούς...

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη

Πώς ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να ακολουθούν ειδική διατροφή. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του...