Αρχική Αγρότες Αγρότες: Μείωση φόρου εισοδήματος 50% για τρία χρόνια

Αγρότες: Μείωση φόρου εισοδήματος 50% για τρία χρόνια

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Σε μείωση κατά 50% του φόρου εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους, εφόσον είναι μέλη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ή έχουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας με ιδιωτική επιχείρηση για τουλάχιστον τρία χρόνια, προχωρά η κυβέρνηση με διάταξη στο νομοσχέδιο «Κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων» (υπουργείο Οικονομικών) που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο στόχος του μέτρου είναι τριπλός:

να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα
να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο για την ένταξη των παραγωγών σε συλλογικά σχήματα προκειμένου να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακος στην αγορά εφοδίων και να αυξήσουν την διαπραγματευτική τους θέση στην πώληση των προϊόντων τους
αλλά και να «χτυπήσει» τη φοροδιαφυγή στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων που, κατά κοινή εκτίμηση, είναι σε υψηλά επίπεδα προκαλώντας σημαντική απώλεια στα δημόσια έσοδα.
Προς την κατεύθυνση αυτή το οικονομικό επιτελείο, δίνει κίνητρα στους παραγωγούς με μείωση της φορολογίας, θέλοντας να ενεργοποιήσει έναν «ενάρετο κύκλο»: όσο μεγαλύτερο το ύψος του εμπορίου αγροτικών προϊόντων που δηλώνεται τόσο περισσότερα τα φορολογικά έσοδα και κατά συνέπεια τόσο μεγαλύτερος ο δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης γενικότερα και ειδικότερα των αγροτών.

Γι’ αυτό άλλωστε, η προωθούμενη διάταξη, προβλέπει ότι προκειμένου να τύχει της ευνοϊκής φορολογικής μεταρρύθμισης ένας παραγωγός δεν θα αρκεί να είναι μέλος συλλογικού σχήματος ή να έχει σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας αλλά να διακινεί τουλάχιστον το 75% των προϊόντων που παράγει μέσω του συνεταιρισμού ή της επιχείρησης με την οποία έχει σύμβαση.

Υποχρεωτικά στο taxisnet το συμβόλαιο αγρότη – επιχείρησης
Η διάταξη αφορά μόνο σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και η μείωση της φορολογίας κατά 50% προβλέπεται να ισχύει για τρία χρόνια, αν και δεν αποκλείεται το χρονικό διάστημα να αυξηθεί στην 5ετία εφ’ όσον τελικά υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση και για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν.

Όσον αφορά στη συμβολαιακή γεωργία, για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπεται ότι το συμφωνητικό που θα καταρτίζεται μεταξύ της επιχείρησης και του αγρότη θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής TAXISnet. Στο συμφωνητικό (σύμβαση) θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνονται υποχρεωτικά

Η διάρκεια ισχύος που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τα τρία χρόνια.
Tο είδος και ο συνολικός όγκος των αγροτικών προίόντων.
H τιμή του προϊόντος.
Η ποιότητα των προϊόντων με βάση ποικιλίες και πιστοποιήσεις.
Ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής – υπενθυμίζεται πως για το χρόνο πληρωμής των αγροτικών προϊόντων ισχύει συγκεκριμένη νομοθεσία (Ν. 4792/2021) σε εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λόγοι και διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης.
Φρούτα και λαχανικά: μόλις το 18% διακινείται μέσω συνεταιρισμών
«Η ανάγκη της συνένωσης δυνάμεων, μέσω των ομάδων παραγωγών και των Συνεταιρισμών και της συμβολαιακής γεωργίας, είναι μεγαλύτερη και επιτακτικότερη από κάθε άλλη φορά αυτήν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς κατά την πρόσφατη ομιλία του στην έκθεση φρούτων και λαχανικών Freskon στη Θεσσαλονίκη δίνοντας το στίγμα της πολιτικής της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Μέσα από τη συνεργατικότητα οι παραγωγοί μπορούν να επιτύχουν καλύτερες και προσιτότερες τιμές στις πρώτες ύλες και υψηλότερες τιμές στην προώθηση των προϊόντων στις διεθνείς αγορές», επισήμανε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ενώ στην Ευρώπη το 65% των προϊόντων του κλάδου διακινείται μέσω συνεταιριστικών σχημάτων, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 18%.