Ένα 4χρονο αγόρι έσπασε άθελά του ένα βάζο 3.500 ετών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε μουσείο του Ισραήλ. Το περιστατικό καταγράφηκε στο μουσείο Hecht. Το τεκμήριο χρονολογούνται από την Εποχή του Χαλκού μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ. και είχε διασωθεί άθικτο.
Σύμφωνα με το BBC, το βάζο βρισκόταν κοντά στην είσοδο του μουσείου και δεν προστατευόταν από κάποιο γυαλί, αφού το μουσείο πιστεύει ότι υπάρχει «ιδιαίτερη γοητεία» στην προβολή αρχαιολογικών ευρημάτων «χωρίς εμπόδια». Το μικρό αγόρι τράβηξε ελαφρά το βάζο, αφού από περιέργεια θέλησε να δει αν υπάρχει κάτι στο εσωτερικό του και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το τεκμήριο είχε γίνει κομμάτια.
Σοκαρισμένος ο πατέρας του αγοριού
Ο πατέρας του 4χρονου Άλεξ δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε» όταν είδε τον γιο του δίπλα στο θρυμματισμένο βάζο και στην αρχή σκέφτηκε ότι «δεν ήταν το παιδί μου που το έκανε». Ωστόσο, αφού ηρέμησε το αγόρι μίλησε με τον φύλακα.
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα αντικείμενα της έκθεσης έχουν υποστεί σκόπιμη ζημιά και τέτοιες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της αστυνομίας», είπε στο BBC ο Lihi Laszlo, εκπροσωπώντας το Μουσείο και πρόσθεσε: «Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν ήταν μία σκόπιμη ενέργεια. Το βάζο καταστράφηκε κατά λάθος από ένα μικρό παιδί που επισκέφτηκε το μουσείο και η απάντηση θα είναι ανάλογη».
Ήδη έχει διοριστεί ειδικός στη συντήρηση για την αποκατάσταση του βάζου, το οποίο θα επιστρέψει στη θέση του «σε σύντομο χρονικό διάστημα». Ο πατέρας του Άλεξ είπε ότι θα νιώσουν «ανακουφισμένοι» όταν δουν το βάζο να αποκατασταθεί, αλλά πρόσθεσε ότι «λυπούνται» γιατί «δεν θα είναι πλέον το ίδιο αντικείμενο».
Το αγγείο χρονολογείται στην εποχή του Χαλκού, μεταξύ 2200 και 1500 π.Χ. και ήταν σπάνιο επειδή ήταν σε τόσο καλή κατάσταση, ανέφεραν στο BBC άνθρωποι του μουσείου Hecht, στη Χάιφα.
Το βάζο πιθανότατα προοριζόταν αρχικά για να μεταφέρει τοπικές προμήθειες, όπως κρασί και ελαιόλαδο, ενώ είναι χαρακτηριστικό της περιοχής Χαναάν στην ανατολική ακτή της Μεσογείου.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις