Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν αποτελεί επίσημη αργία για τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Ωστόσο, η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων είναι στα χέρια των εμπορικών συλλόγων.

Συνεπώς, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ το ίδιο ισχύει για φαρμακεία και βενζινάδικα.

Αντίστοιχα, κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα σε περιοχές όπου οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία για το λιανεμπόριο, όπως στη Μακεδονία, Πάτρα και Θράκη.

Στο δημόσιο τομέα, αντίθετα, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι υποχρεωτική αργία για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, με κλειστά σχολεία και τράπεζες.

Για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που εργάζονται την ημέρα της γιορτής, προβλέπεται προσαύξηση 75% στο ημερομίσθιο τους ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, ανάλογα με τον τύπο αμοιβής τους.

Τέλος, οι εμπορικοί σύλλογοι σε περιοχές όπου ισχύει η αργία, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, έχουν ζητήσει τη συμμόρφωση όλων στην επίσημη απόφαση της αργίας, όπως καθιερώνεται κάθε χρόνο.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις