Αρχική Οικονομία Αυξήθηκαν οι ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων υπό τον φόβο των πλειστηριασμών

Αυξήθηκαν οι ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων υπό τον φόβο των πλειστηριασμών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και ο φόβος των πλειστηριασμών φαίνεται πως έπιασαν τόπο και αύξησαν τον αριθμό των ρυθμίσεων δανείων, καθώς και τις εισπράξεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από προβληματικά στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, ένας στους πέντε δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια καταγγέλλονται προσέρχεται στην τράπεζα και ζητάει να ρυθμιστεί η οφειλή του, δίνοντας σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και «φρέσκο» χρήμα, προκειμένου να πετύχει οριστικό διακανονισμό του δανείου του, με αντάλλαγμα τη διαγραφή των τόκων.

Είναι ενδεικτικό ότι η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο αύξηση των ρυθμίσεων «κόκκινων» δανείων κατά 15% και αύξηση των εισπράξεων από στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν κατά περισσότερο από 20%. Στην Τράπεζα Πειραιώς η αύξηση των ρυθμίσεων έφθασε το 22% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, την ώρα που οι τράπεζες πανηγυρίζουν για την αποδοτικότητα των εξωδίκων και της δαμόκλειας σπάθης των πλειστηριασμών, οι συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 4 Μαρτίου 2018. Η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία, 65 υπέρ και 62 κατά, και κάτω από τις αντιδράσεις αλλά και τις πιέσεις συλλογικοτήτων και κοινωνίας.

Οι περίπου 300 συμβολαιογράφοι της Θεσσαλονίκης ζητούν αφενός προστασία και αφετέρου παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δημιουργηθεί το θεσμικό εκείνο πλαίσιο που θα διαχωρίζει τους οφειλέτες σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και σε εκείνους που αδυνατούν και στέλνουν το μήνυμα σε όσους «μπλοκάρουν» τη διαδικασία και αντιδρούν ότι «οι πλειστηριασμοί είναι στα καθήκοντά μας και τις υποχρεώσεις μας».