Αρχική Οικονομία Αύξηση των επενδύσεων κατά 18% βλέπει ο ΙΟΒΕ

Αύξηση των επενδύσεων κατά 18% βλέπει ο ΙΟΒΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αύξηση των επενδύσεων κατά 18,8% προβλέπει για φέτος ο επιχειρηματικός κύκλος, αν και την ίδια στιγμή παραμένουν ισχυροί οι ανασταλτικοί παράγοντες για την υλοποίηση των σχεδίων τους. Αυτό αποτυπώνεται στη σχετική ετήσια έρευνα του ΙΟΒΕ, η οποία βέβαια έδειξε ότι πέρυσι οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς.

Ωστόσο, οι επιχειρηματίες θα κινούταν τελείως διαφορετικά να εξέλειπαν σειρά αρνητικών παραγόντων. Περισσότεροι από επτά στους δέκα θεωρούν ως βασικό αντικίνητρο την συνολική οικονομική πολιτική, το 61% κρίνει ως ανασταλτικό παράγοντα τη φορολογία των κερδών, ενώ το 44% αξιολογεί αρνητικά τη διαθεσιμότητα και το κόστος κεφαλαίου. Ένας στους τέσσερις δεν βλέπει επενδυτικά κίνητρα.

Ιδιαίτερα αισιόδοξη είναι η δεύτερη κατά σειρά πρόβλεψη των επιχειρήσεων για την τάση των επενδύσεων στη βιομηχανία για το τρέχον έτος (+18,8%), παρότι ηπιότερη έναντι της αρχικής εκτίμησης στο προηγούμενο εξάμηνο. Βασικές επενδυτικές προτεραιότητες για το τρέχον έτος είναι η αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας για ήδη παραγόμενα προϊόντα.