Αρχική Ασφάλιση Αυξάνονται έως και 15 ευρώ το μήνα οι εισφορές επαγγελματιών-αγροτών

Αυξάνονται έως και 15 ευρώ το μήνα οι εισφορές επαγγελματιών-αγροτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αυξάνονται έως και 15 ευρώ το μήνα οι ασφαλιστικές εισφορές για τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους επί του μεικτού εισοδήματος (που περιλαμβάνει τις εισφορές).

Τις νέες τσουχτερές εισφορές για το 2018 θα δουν στα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου του ΕΦΚΑ περισσότεροι από 1.400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. καθώς θα αναρτηθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στο εξής, για τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται υπόψη το 85% του εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. Από το 2019 η έκπτωση του 15% δεν ισχύει, οπότε θα υπολογίζονται στο 100% του εισοδήματος (με τις εισφορές).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιβάρυνση θα πλήξει κυρίως δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς με υψηλά εισοδήματα το 2017, ενώ μικρότερη επίδραση θα έχουν οι νέες εισφορές στους αγρότες, η πλειοψηφία των οποίων (το 80%) θα καταβάλει την κατώτατη εισφορά, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 87 και 95 ευρώ.

Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των εισφορών του 2017, προκειμένου να ενημερωθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι (μη μισθωτοί) του ΕΦΚΑ, για το εάν θα λάβουν τελικά επιστροφή χρημάτων, ή θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον εισφορές. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κατανεμημένο σε δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.