Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται διατεθειμένος να επιδιώξει ειρήνη με την Ουκρανία, αλλά θέτει αυστηρές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τρεις ρωσικές πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις και μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, οι βασικοί όροι περιλαμβάνουν την ουδετερότητα του Κιέβου, γραπτές εγγυήσεις για τον τερματισμό της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, καθώς και τη σταδιακή άρση σημαντικού μέρους των κυρώσεων.

Ο Πούτιν φέρεται να ζητά σαφείς εγγυήσεις από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις, ζητώντας να αποκλειστεί εγγράφως ότι η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δεν θα ενταχθούν ποτέ στο ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα επιδιώκει:

  • Ουδετερότητα της Ουκρανίας
  • Άρση κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας
  • Διευθέτηση του θέματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση
  • Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων στην Ουκρανία
Reuters: Αυτοί είναι οι όροι Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως επιθυμεί να δώσει τέλος στον πόλεμο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την απροθυμία του Πούτιν να συμμετάσχει άμεσα σε διαπραγματεύσεις. Την Τρίτη, προχώρησε σε προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο, λέγοντας ότι «παίζει με τη φωτιά», καθώς η Μόσχα κλιμακώνει τις επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες είχαν πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες. Ο Πούτιν ανέφερε ότι συμφώνησε να συνεργαστεί για τη σύνταξη ενός υπομνήματος με την Ουκρανία, το οποίο θα ορίζει το πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα για κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Μόσχα «εξακολουθεί να επεξεργάζεται τη δική της πρόταση» και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της.

Η Ουκρανία και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατηγορούν τη Μόσχα ότι σκόπιμα καθυστερεί, κερδίζοντας έδαφος στο πεδίο των συγκρούσεων. Ένας Ρώσος αξιωματούχος τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με κάθε τίμημα. Αν δεν μπορέσει να επιβάλει τους όρους του, θα δείξει με στρατιωτικές νίκες ότι η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμα πιο επώδυνη».

Το Κρεμλίνο δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό. Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές πηγές δεν προχώρησαν επίσης σε κάποια δήλωση, ενώ το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να τηρεί τη στρατηγική της «ανοιχτής πόρτας», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να την επανεξετάσει κατόπιν απαίτησης της Μόσχας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις