Αρχική Οικονομία Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στις 15 Φεβρουαρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αιτήσεις ένταξης στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) του ηλεκτρικού ρεύματος, με τους νέους πιο αυστηρούς κανόνες να βγάζουν εκτός πολλά νοικοκυριά. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ανακοίνωσαν χθες πως με το νέο ΚΟΤ υπάρχει αύξηση τουλάχιστον κατά 20% των εισοδηματικών ορίων υπαγωγής για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα νοικοκυριά με πολυάριθμα μέλη.

Με το νέο ΚΟΤ, δημιουργούνται δύο νέες κατηγορίες, ενώ για την ένταξη συνυπολογίζονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού (αυτοκίνητα, ακίνητα, καταθέσεις, κ.α.) και όχι μόνο τα εισοδήματα όπως ισχύει σήμερα.

Συνεπώς κάποιος που έχει χαμηλό εισόδημα, αλλά παραμένει κάτοχος ενός αυτοκινήτου μεγάλου κυβισμού ή κατοικίας δεν θα μπορεί να ενταχθεί στο ΚΟΤ. Στην ουσία για μπει κάποιος στο νέο ΚΟΤ πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000 ευρώ. Μάλιστα, για να πάρει κάποιος την έκπτωση του 70% που προβλέπεται για μία από τις δύο νέες κατηγορίες του ΚΟΤ πρέπει να μην έχει καταθέσει άνω των 3.000 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο!

Με το νέο σύστημα καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ:

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ / MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ / MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο νέο σύστημα που είχε ενεργοποιηθεί για το κοινωνικό μέρισμα και το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.