Αρχική Οικονομία Αφορολόγητα και ακατάσχετα θα είναι τα ποσά από τα προγράμματα κατάρτισης

Αφορολόγητα και ακατάσχετα θα είναι τα ποσά από τα προγράμματα κατάρτισης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Αφορολόγητα και ακατάσχετα θα είναι στο εξής τα ποσά που εισπράττουν οι δικαιούχοι προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Σύμφωνα με σχετική διάταξη που προστέθηκε στο νόμο για τη δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), το «κενό νόμου» που υπήρχε δημιουργούσε αδικίες σε πολίτες που έχαναν έως πέρσι το οικογενειακό τους επίδομα επειδή το ποσό που είχαν λάβει από επίδομα κατάρτισης αποτελούσε μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους, αφού αναφερόταν στη φορολογική τους δήλωση.

Με την προσθήκη της διάταξης κάτι τέτοιο δεν θα ισχύει, καθώς ορίζεται ρητά πως «στο εξής τα επιδόματα που αφορούν την εκπαίδευση ή την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων, θα είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα εις χείρας τρίτων ή του Δημοσίου».

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για να προκύψουν νέοι δικαιούχοι στη φετινή παροχή επιδομάτων παιδιού, να αυξηθούν τα ποσά που δικαιούνται, ή ακόμη να υπάρξει η δυνατότητα λήψης νέων επιδομάτων, καθώς η διάταξη ισχύει από 1/1/2018.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν είναι επιδοτούμενα τα προγράμματα, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα που για διαχειριστικούς λόγους τους αποδίδεται συσσωρευμένο στο τέλος. Συνεπώς αν υπερβαίνουν το ελάχιστο ακατάσχετο (που είναι και το σύνηθες), τότε αυτόματα γίνεται κατάσχεση του ποσού του επιδόματος για χρέη προς το Δημόσιο, έτσι ώστε να μην φτάνει σε αυτούς το επίδομα που δικαιούνται.

Πρόγραμμα

Στο μεταξύ αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου δέχεται το πρόγραμμα συμβουλευτικής καθοδήγησης, κατάρτισης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων ανέργων, ηλικίας από 18 έως 24 ετών, σε αντικείμενα του Λιανικού Εμπορίου.

Το πρόγραμμα που έχει ως συνδικαιούχο την ΕΣΕΕ, προσφέρει κατάρτιση στις ειδικότητες: Πωλητής Λιανικής, Εξωτερικός Πωλητής, Στέλεχος Εξαγωγικού Εμπορίου, Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης, Προωθητής Πωλήσεων Λιανικού Εμπορίου (Merchandiser) και Υπάλληλος Γραφείου.

Η θεωρητική κατάρτιση έχει διάρκεια 120 ωρών και η πρακτική άσκηση διαρκεί 260 ώρες και πραγματοποιείται σε εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα λιανικής.
Οι ωφελούμενοι λαμβάνουν για τη θεωρητική κατάρτιση ποσό 639,60 ευρώ (5,33 ευρώ ανά ώρα) και για την πρακτική άσκησή του ποσό 832 ευρώ (3,20 ευρώ ανά ώρα). Συνολικά δηλαδή 1.471 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών κρατήσεων) για χρονικό διάστημα περίπου 3 μηνών.

Oι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση συμμέτοχης στην ειδικά διαμορφωμένη

ηλεκτρονική πλατφόρμα http://www.esee-emporio.gr μέχρι την Τετάρτη.

Αμέσως μετά (την Πέμπτη 1η Μαρτίου), οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στην ΕΣΕΕ (Κτίριο ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ, Πετράκη 8, ΤΚ 10563, Αθήνα) φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να πιστοποιήσουν τα όσα δηλώνουν στην αίτηση τους και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και κατάταξή τους.