Αρχική Διεθνή Αφγανιστάν: Toυλάχιστον πέντε νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Toυλάχιστον πέντε νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν με το ζόρι σε αεροπλάνα που έφευγαν από την αφγανική πρωτεύουσα.

Ένας μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι είχε δει τα πτώματα πέντε ατόμων να μεταφέρονται σε ένα όχημα. Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν τα θύματα σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς ή ποδοπατήθηκαν.

Αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το αεροδρόμιο, πυροβόλησαν νωρίτερα στον αέρα για να διασκορπίσουν το πλήθος, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τους θανάτους.

Oι Ταλιμπάν, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της εξουσίας στη χώρα, δυο δεκαετίες μετά την ανατροπή τους με την εισβολή διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ,  πήραν χθες τον έλεγχο του προεδρικού Μεγάρου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν “τέλειωσε” και σύντομα θα γίνει σαφής ο χαρακτήρας και η μορφή του νέου καθεστώτος.

Νωρίτερα χθες ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε τη χωρά, για να αποφευχθεί, όπως ο ίδιος δήλωσε,” λουτρό αίματος “.Συμφωνά με το Al Jazeera κατέφυγε στην Τασκένδη στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το Reuters.

Το Στειτ Ντιπαρτμεντ ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε και το προσωπικό μετέβη στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Αμερικάνος αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι έχουν εγκαταλείψει την πρωτεύουσα οι περισσότεροι ξένοι διπλωμάτες. Ο αμερικανικός στρατός έχει στήσει περίμετρο ασφαλείας γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο.

Εν τω μεταξύ, στην αφγανική πρωτεύουσα επικρατεί πανικός. Χιλιάδες κάτοικοι της Καμπούλ προσπαθούν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και πολλοί εξ αυτών προσπάθησαν να πάνε στο διεθνές αεροδρόμιο, όπου αναφέρθηκαν σκηνές χάους.