Η ταλαιπωρία με τους διαφορετικούς κανόνες για τις χειραποσκευές στις πτήσεις χαμηλού κόστους φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της. Μέχρι σήμερα, οι επιβάτες έπρεπε να προσαρμόζονται κάθε φορά στις διαφορετικές απαιτήσεις κάθε εταιρείας, συχνά πληρώνοντας επιπλέον για αποσκευές που δεν πληρούσαν τις αυστηρές προδιαγραφές – ακόμα κι αν η απόκλιση ήταν ελάχιστη.
Μετά από παρέμβαση καταναλωτικών οργανώσεων, που ζήτησαν από τις εθνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσουν τις πρακτικές αυτές, φαίνεται πως έρχεται μια θετική εξέλιξη για τους ταξιδιώτες. Οι έρευνες κατέληξαν σε προτάσεις που υιοθετήθηκαν από τους ευρωπαϊκούς νομοθέτες.
Στις 24 Ιουνίου, η ΕΕ αποφάσισε πως δεν θα πρέπει πλέον να χρεώνονται οι επιβάτες για τη μεταφορά μιας προσωπικής τσάντας (όπως σακίδιο ή τσάντα χειρός) και μίας μικρής χειραποσκευής, εφόσον αυτές πληρούν ορισμένες προδιαγραφές.
Συγκεκριμένα:
- Η προσωπική τσάντα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις διαστάσεις 40 x 30 x 15 εκατοστά.
- Η χειραποσκευή θα μπορεί να έχει συνολικό μέγεθος έως 100 εκατοστά (ύψος + πλάτος + βάθος) και βάρος έως 7 κιλά.
«Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς πιο δίκαια και διαφανή ταξίδια», ανέφερε σε δελτίο τύπου ο Matteo Ricci, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού της ΕΕ και επικεφαλής εισηγητής του νομοσχεδίου, «οι σαφώς καθορισμένοι κανόνες για τις δωρεάν χειραποσκευές αποτελούν θεμελιώδες δικαίωμα για την αποφυγή αδικαιολόγητων πρόσθετων δαπανών και διασφαλίζουν ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό σύστημα».
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της προ 11ετιας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά χειραποσκευών δεν μπορεί να υπόκειται σε επιπλέον χρέωση, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται εύλογες απαιτήσεις ως προς το βάρος και τις διαστάσεις «και συμμορφώνονται με τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας».
Για να γίνουν πράξη όσα διαβάσατε, θα πρέπει να εγκριθούν από το 55% των κρατών μελών της ΕΕ, να γίνουν επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των μελών και έλθει η ώρα της τελικής ψηφοφορίας από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο, επί του συμφωνημένου κειμένου, ώστε να γίνει νόμος.
Έως τότε όποια αεροπορική εταιρεία θέλει, μπορεί να συνεχίσει να χρεώνει ό,τι θέλει, εκτός και αν το απαγορεύουν εθνικοί νόμοι. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ισπανίας, που επιβάλει πρόστιμα στις αεροπορικές εταιρείες για καταχρηστικά τέλη αποσκευών, μετά τη χρονιά ρεκόρ που είχαν το 2024.
Επίσης, η Eμπορική Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών για την Ευρώπη (Trade association Airlines for Europe -A4E), που εκπροσωπεί 17 από τις κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη του έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το εγγυημένο σύνολο διαστάσεων 40 × 30 × 15 εκατοστών για τις αποσκευές κάτω από το κάθισμα.
Η Ryanair δήλωσε ότι θα αυξήσει τα όρια μεγέθους για μικρά αντικείμενα από 40 Χ 25 Χ 20 εκατοστά σε 40 Χ 30 Χ 20 εκατοστά τις επόμενες εβδομάδες «καθώς προσαρμόζονται τα μεγέθη των αποσκευών μας στο αεροδρόμιο».