Αρχική Διεθνή Αερομαχία Ρωσίας – Αμερικής πάνω απο τη Μεσόγειο Θάλασσα

Αερομαχία Ρωσίας – Αμερικής πάνω απο τη Μεσόγειο Θάλασσα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ένταση πάνω από τη Μεσόγειο.  Δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 αναχαίτισαν την Τρίτη ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A  του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του 6ου στόλου των ΗΠΑ. Η νέα αναχαίτηση σε αδιευκρίνιστο μέρος της Μεσογείου (είχε καταγγελθεί κάτι ανάλογο στα μέσα Απριλίου) προκάλεσε την οργίλη αντίδραση του 6ου Στόλου.

“Για τρίτη φορά σε δύο μήνες, Ρώσοι πιλότοι πέταξαν με μη ασφαλή και μη επαγγελματικό τρόπο, αναχαιτίζοντας ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A του Ναυτικού του 6ου στόλο των ΗΠΑ, στις 26 Μαΐου 2020”, αναφέρει η δήλωση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του 6ου Στόλου, “η αναχαίτιση κρίθηκε μη ασφαλής και αντιεπαγγελματική” λόγω του ότι οι Ρώσοι πιλότοι προσέγγισαν κάθε πτέρυγα του P-8A ταυτόχρονα, “περιορίζοντας την ικανότητα του P-8A για ασφαλείς ελιγμούς.” Μάλιστα, ο 6ος Στόλος παραθέτει και σχετική φωτογραφία ως απόδειξη.

Το περιστατικό διήρκεσε περίπου μία ώρα, αναφέρει ο 6ος Στόλος των ΗΠΑ.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Πενταγώνου, της 15ης Απριλίου ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 είχε αναχαιτίσει ένα αεροσκάφος P-8A Poseidon των ΗΠΑ πάνω από τη Μεσόγειο. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χαρακτήρισε και τότε την αναχαίτιση «μη ασφαλή».