Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ΑΑΔΕ: Τι αλλάζει στις δηλώσεις ΦΠΑ και στο έντυπο Ε3

Αλλαγές στις δηλώσεις του ΦΠΑ αλλά και του Ε3 σχεδιάζουν οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται οι κωδικοί των εσόδων, τόσο στον ΦΠΑ, όσο και στο έντυπο Ε3, να είναι κλειδωμένοι, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Το εγχείρημα, όμως, δεν θα σταματήσει μόνο στους κωδικούς των εσόδων. Σε επόμενη φάση θα κλειδωθούν και οι κωδικοί των εξόδων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις εκ των υστέρων τροποποιούν τους κωδικούς των εσόδων και των εξόδων, ανεβάζοντας ή μειώνοντας τα έσοδα και τα έξοδα. Στην πρώτη περίπτωση έχει διαπιστωθεί ότι κάποιες έχουν λάβει πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία, ενώ στις δεύτερες προσπαθούν να δικαιολογήσουν χωρίς παραστατικά αγορές από το εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτόν, οικονομικό επιτελείο και ΑΑΔΕ θα έχουν πλήρη εικόνα για τα προσδοκώμενα έσοδα από ΦΠΑ, αλλά κυρίως θα γνωρίζουν τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Όλες αυτές οι κινήσεις θα οδηγήσουν σε άμεσες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος. Για να κλειδωθούν οι κωδικοί των εξόδων, στις σκέψεις που υπάρχουν είναι πλέον όλες οι συναλλαγές να γίνονται με τιμολόγια. Ουσιαστικά, για όλες τις συναλλαγές θα χρησιμοποιείται ο ΑΦΜ της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5/12/2022 η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ. Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται.

Τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το φορολογητέο εισόδημα των 338.000 επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ανέρχεται σε 4,1 δισ. ευρώ, όταν τα ακαθάριστα έσοδα ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό δείχνει υπερδιόγκωση των δαπανών.

Παράλληλα, σχεδιάζεται και η επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα επανεξεταστούν όλοι οι κλάδοι που είναι εκτός του συστήματος POS και θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Σήμερα στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα συμπεριληφθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων. Σήμερα δεν έχουν υποχρέωση POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και διάφορες άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Πηγή: powergame.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Τα “brainstorimg” Δούκα, οι τηλε-μεταγγραφές της Αττικής και ο γάμος της σεζόν

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, παρουσίασε τις επερχόμενες δομικές αλλαγές τις δημόσιες επιχειρήσεις επιδιώκοντας την καθιέρωση του μοντέλου...

ΚΤΕΟ: Έρχονται πρόστιμα σε όσους δεν έχουν περάσει από έλεγχο

Ένα μόνιμο σύγχρονο μηχανισμό ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων, θεσπίζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και είναι αυτός που, ...

Και τα άτομα με κινητικά προβλήματα εντάσσονται στους ευάλωτους οφειλέτες

Με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή , του άρθρου 217 του νόμου 4738/2020, προστίθενται και τα άτομα κινητικά προβλήματα στην έννοια του ευάλωτου οφειλέτη. «Με...

Αυξήθηκαν κατά 5,9% οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων το προηγούμενο έτος

Το 2023 παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος αύξησης ήταν 5,9% για το σύνολο...