Αρχική Οικονομία ΑΑΔΕ: Πως θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες

ΑΑΔΕ: Πως θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας πριν γίνουν ληξιπρόθεσμες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ανοιχτή είναι από χθες είναι η εφαρμογή που δίνει την δυνατότατα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν με ηλεκτρονικό τρόπο τις οφειλές τους, πριν αυτές γίνουν ληξιπρόθεσμες.

Το μέτρο αναμένεται να διευκολύνει μεγάλο αριθμό φορολογούμενων τα τακτοποιήσει τις οφειλές του και να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες και όσοι έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις να μην απωλέσουν την ρύθμιση αφού αν δημιουργηθούν νέα ληξιπρόθεσμα θα απενταχθούν από την ευεργετική ρύθμιση.

Οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές με 12 – 24 δοσεις, με την προϋπόθεση ότι η κάθε δόση θα πληρώνεται με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού με πάγια εντολή. Ομως η όλη διαδικασία θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 8,76%.

Η αίτηση ένταξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια οι δόσεις πληρώνονται στην τράπεζα με την Ταυτότητα Οφειλής.

Μέσα από τον προσωπικό τους υπολογιστή μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Taxinet και στη διεύθυνση www.aade.gr την αίτησή τους, μαζί με υπεύθυνες δηλώσεις για την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Η πρώτη δόση πληρώνεται στην Τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην Τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2017 τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ξεπέρασαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε αγωνία βρίσκονται χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι ενώ έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, κινδυνεύουν να τη χάσουν επειδή θα καθυστερήσουν μία ημέρα να πληρώσουν είτε μία από αυτές τις δόσεις είτε τις τρέχουσες οφειλές τους.

Σύμφωνα, με στοιχεία της ΑΑΔΕ

– Τον Νοέμβριο του 2017 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς την Εφορία ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 100,739 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 55% του ΑΕΠ και παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο κατά 988 εκατ. ευρώ.

– Οι “παλαιές” ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων, δηλαδή τα χρέη που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2016 ανέρχονταν σε 89,1 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2017.

– Οι “νέες” ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, δηλαδή τα χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2017 ανήλθαν σε 11,631 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.