Αρχική Οικονομία ΑΑΔΕ: Πώς οι φορολογούμενοι θα ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων μέσω smartphones

ΑΑΔΕ: Πώς οι φορολογούμενοι θα ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων μέσω smartphones

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Την εγκυρότητα κάθε απόδειξης θα μπορούν να ελέγχουν μέσω του κινητού τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι. Η ΑΑΔΕ θα παρέχει τη δυνατότητα αυτή, μέσω ειδικής εφαρμογής που θα εγκαθίσταται στα smartphones.

Οι φορολογουμενοι θα μπορούν σκανάροντας το QR code της απόδειξης να διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο εάν η απόδειξη είναι αυθεντική ή «μαϊμού». Παράλληλα η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και θα ξεκινά ο σχετικός έλεγχος και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

Για την ενημέρωση όλων των φορολογούμενων για τις δυνατότητες που θα έχουν για τη νέα εφαρμογή ανάγνωσης QR Codes αποδείξεων η Ανεξάρτητη Αρχή ετοιμάζει πανελλαδική ενημερωτική καμπάνια.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενημερωθεί το σύνολο των καταναλωτών για τα δικαιώματά τους και για τη δυνατότητα που τους παρέχεται μέσω, της νέας αυτής εφαρμογής, να λαμβάνουν πληροφόρηση για τη νομιμότητα ή μη της συναλλαγής που πραγματοποίησαν και να ενημερώνουν σχετικά τη Φορολογική Αρχή, προκειμένου να προβεί άμεσα στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες, συμβάλλοντας στον εντοπισμό και την καταπολέμηση φαινομένων φοροδιαφυγής, κρίνεται αναγκαία η πραγματοποίηση ευρείας καμπάνιας ενημέρωσης για τη νέα Εφαρμογή Ανάγνωσης QR Codes Αποδείξεων.

Πώς θα λειτουργεί
Η εφαρμογή θα δίνει η δυνατότητα στους καταναλωτές να ελέγξουν τα στοιχεία και την εγκυρότητα μιας απόδειξης, την οποία λαμβάνουν στο πλαίσιο συναλλαγής τους, σκανάροντας με το κινητό τους τηλέφωνο τον QR code που βρίσκεται σε αυτή.

Στη συνέχεια τα δεδομένα θα αποστέλλονται αυτομάτως στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου και σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση θα έχει τη δυνατότητα να αναφέρει την απόδειξη στην ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή η οποία αναμένεται να συμβάλλει ουσιωδώς στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και νομιμότητα της συναλλαγής που πραγματοποίησαν.

Ταυτόχρονα, μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Οι έλεγχοι των φορολογικών αρχών έχουν αποκαλύψει τη διάσταση του προβλήματος στην αγορά με «μαϊμού» αποδείξεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η ενεργοποίηση του ψηφιακού οπλοστασίου θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στο κύκλωμα με τις παραποιημένες ταμειακές μηχανές, εκτιμώντας ότι στα δημόσια ταμεία θα μπορούσαν να εισρεύσουν 300 – 400 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα, στη μάχη για την καταπολέμηση των πλαστών αποδείξεων έχουν επιστρατευθεί και τα laptops με τα οποία οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code .