Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

AΑΔΕ: Νέα υπηρεσία «Ράμπο» – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

AΑΔΕ: Νέα υπηρεσία «Ράμπο» – Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Το φετινό σχέδιο δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει 170.385 ελέγχους σε όλο το φάσμα της οικονομίας, με αιχμή τις «ειδικές μονάδες κρούσης», οι οποίες είναι εφοδιασμένες με τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ελεγκτές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των ελεγχόμενων και με το ηλεκτρονικό σύστημα «έλεγχος live» είναι απευθείας συνδεδεμένοι με το κέντρο επιχειρήσεων, όπου βρίσκεται η επιτελική ομάδα, η οποία λαμβάνει τα στοιχεία από το πεδίο, τα επεξεργάζεται, τα διασταυρώνει, τα αξιολογεί και βοηθάει τους ελεγκτές με οδηγίες και δεδομένα, προκειμένου να διευκολύνεται ο εξονυχιστικός έλεγχος.

Ενδεικτικό των προθέσεων και των διαθέσεων, είναι η προαναγγελία δημιουργίας ενός νέου Κέντρου Ειδικών Δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβεται η πρόθεση δημιουργίας στην ΑΑΔΕ, ενός Σώματος στα πρότυπα του ΣΔΟΕ, το οποίο θα στελεχωθεί από τις ΥΕΔΔΕ και τις Υπηρεσίες Τελωνειακών Ελέγχων, οι οποίες θα συγχωνευθούν και θα μεταφερθούν σε νέο κτίριο. Στο ελεγκτικό πεδίο των “Ράμπο” θα υπαχθούν οι “βαριές” υποθέσεις.

Κι όλα αυτά, με την αξιοποίηση των νέων ελεγκτικών μεθόδων τύπου IRS, τις δρακόντειες διατάξεις για όσους πουλάνε νοθευμένα καύσιμα- ποτά και τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες “στριμώγματος” των μεγάλων αλλά και των μικρότερων οφειλετών.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ : Δημιουργείται νέα υπηρεσία «Ράμπο», πώς θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι στα πάντα

Έλεγχοι παντού
Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ εκτιμάται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο, έτσι ώστε οι ελεγκτικές διαδικασίες να επικεντρωθούν στα πεδία του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι απάτες και η φοροδιαφυγή ΦΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Διοικητής της ΑΑΔΕ από τους Δελφούς εστίασε στο κλείσιμο του “κενού” ΦΠΑ, που σήμερα υπολογίζεται στο 10% των δυνητικών εσόδων έναντι 4,9% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πλάνο της ΑΑΔΕ, που ήδη “τρέχει”, προβλέπει:

 • Διενέργεια πάνω από 170.385 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και ειδικότερα:
 • Διενέργεια τουλάχιστον 30.000 φορολογικών ελέγχων από τις Φορολογικές Ελεγκτικές Υπηρεσίες.
 •  Διενέργεια από τις ΥΕΔΔΕ τουλάχιστον 885 υποθέσεων ερευνών καταπολέμησης φοροδιαφυγής και απάτης στο ΦΠΑ.
 •  Διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ.
 •  Διενέργεια τουλάχιστον 84.000 ελέγχων δίωξης από τα Τελωνεία και τις ΚΟΕ.
 •  Διενέργεια 13.500 εκ των υστέρων ελέγχων από τα Τελωνεία και τις ΕΛΥΤ
 • ✓Διενέργεια στοχευμένων διασταυρώσεων για εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων
 • Το σχέδιο αυτό συμπληρώνεται από μια ακόμα δέσμη ελέγχων, που δεν αφορούν μόνο στα κρατικά ταμεία αλλά και τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα:
 • Διενέργεια 74.650 επιθεωρήσεων και εργασιών για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ και την προστασία της δημόσιας υγείας:
  Διενέργεια 74.000 εργασιών για τη διασφάλιση είσπραξης του ΕΦΚ στους τομείς της αλκοόλης και των καυσίμων.
 •  Διενέργεια τουλάχιστον 400 στοχευμένων επιθεωρήσεων σε χώρους παρασκευής, χρήσης και διακίνησης χημικών ουσιών και προϊόντων.
 • Διεξαγωγή τουλάχιστον 250 επιθεωρήσεων καυσίμων πλοίων.
 • Διενέργεια τουλάχιστον 2.350 δειγματοληψιών σε καύσιμα, ποτά με αλκοόλη, χημικά προϊόντα και καταναλωτικά αγαθά, αυτοτελώς ή με άλλες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή με άλλες Αρχές, για ελέγχους στην εσωτερική αγορά αρμοδιότητας ΓΧΚ, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
  Ηλεκτρονικό δίχτυ

Δεν είναι μυστικό ότι οι έλεγχοι με το… στυλό και το χαρτί, ανήκουν στο- όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν. Η πεποίθηση είναι ότι μόνο με την ενίσχυση των ψηφιακών μέσων εποπτείας της αγοράς, οι έλεγχοι θα είναι πιο γρήγοροι και σαφώς πιο αποτελεσματικοί.

Πέρα, λοιπόν, από το “φρένο” στους… αιώνιους ελέγχους (μόνο κατ’ εξαίρεση θα εκτείνονται ως τη διετία) και τα κίνητρα στους φορολογούμενους (έκπτωση ως 50% σε όσους αποδέχονται το αποτέλεσμα του ελέγχου), η ΑΑΔΕ ενισχύει το ηλεκτρονικό της δίχτυ:

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS.

 • Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής – Επέκταση σε κλάδους της αγοράς και ανάπτυξη λειτουργικοτήτων για την παρακολούθηση της διακίνησης.
 • Ανάπτυξη εφαρμογής Ψηφιακού Πελατολογίου για κλάδους επιτηδευματιών.
 • Ψηφιακός έλεγχος πινακίδων κυκλοφορίας για τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
 • Ανάπτυξη εφαρμογής για την ψηφιακή αποδοχή καταλογιστικής πράξης που εκδόθηκε κατόπιν ελέγχου ή απόφασης της ΔΕΔ.
 • Παραγωγική λειτουργία του συστήματος ανάλυσης και αξιοποίησης δεδομένων παρακολούθησης του συστήματος εισροών εκροών στα καύσιμα.
 • Εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά – Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.
 • Εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε Φορολογικές Αποθήκες και Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης.
 • Ανάπτυξη υλικών αναφοράς για τον προσδιορισμό των εθνικών ιχνηθετών σε υγρά καύσιμα
  «Σαφάρι» οφειλετών
 • Στο νομοσχέδιο για τον νέο ΚΦΔ ενσωματώθηκαν διαδικασίες, που αφενός διευκολύνουν οφειλέτες (τουλάχιστον 230 χιλιάδες σύμφωνα με το ΥΠΕΘΟ) να κρατήσουν ζωντανές τις ρυθμίσεις τους, οι οποίες βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, αφετέρου κάνουν πιο ελαστικό το ισχύον πλαίσιο, έτσι ώστε να μη χάνονται ρυθμίσεις για ψύλλου πήδημα π.χ. λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης ΦΠΑ. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος.

Η άλλη όψη του νομίσματος προβλέπει “σαφάρι” για όσους σφυρίζουν αδιάφορα, κυρίως όσους χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ έκαστος, πυκνώνοντας τις στρατιές των μεγαλοοφειλετών. Δεν πρέπει να λησμονούμε, άλλωστε, ότι στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ συγκεντρώνεται το 76,9% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, δηλαδή γύρω στα 82 δισ ευρώ.

Με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία, που δείχνουν ότι από το “βουνό” των χρεών, μόλις 4,7 δισ. ευρώ βρίσκονται σε κάποιου είδους ρύθμιση, το πλάνο της ΑΑΔΕ προβλέπει εισπράξεις τουλάχιστον 2,8 δισ. Ευρώ έναντι του παλαιού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και εισπραξιμότητα 32% επί του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους της Φορολογικής Διοίκησης.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

Ανδρουλάκης: Βολές κατά της κυβέρνησης – Η 9 Ιουνίου να είναι η απάντηση στην αλαζονεία του 41%

Η 9 Ιουνίου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδοκιμάσουμε...

Πέπλο μυστηρίου για το θάνατο της 17χρονης που έπεσε από τα 50μ

Μυστήριο καλύπτει ο θάνατο της 17χρονης μαθήτριας που...

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια...

Ενημερωτικό Δελτίο

“Στα Τάρταρα” η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Οι μισθοί μπορεί να έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αλλά η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει φτάσει "στα Τάρταρα" σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία...

Πρόστιμο €337,5 εκατ. στη Mondelez από την Κομισιόν – Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητούν κατάργηση των Γεωγραφικών Περιορισμών

Η επιβολή προστίμου ύψους 337,5 εκατ. ευρώ στη Mondelez International από την Κομισιόν, λόγω παρεμπόδισης του διασυνοριακού εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών, φαίνεται πως...

Εξίσωση τρίτεκνων οικογενειών με πολύτεκνες – Τι αλλάζει

Άρθρο της δικηγόρου Μαργαρίτας Κάρδαρη Eξετάζεται από την Κυβέρνηση να ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ως προς την εξίσωση από πλευράς προνομίων των τρίτεκνων οικογενειών με τις...

Πώς θα μειώσετε τα τεκμήρια των ακινήτων στις φορολογικές δηλώσεις

Τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τα τεκμήρια διαβίωσης των κατοικιών τους έχουν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις εκατομμύρια φορολογούμενοι αξιοποιώντας το δικαίωμα τροποποίησης των δεδομένων...