Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΑΑΔΕ: Με τεχνητή νοημοσύνη θα γίνονται οι έλεγχοι της εφορίας

ΑΑΔΕ: Με τεχνητή νοημοσύνη θα γίνονται οι έλεγχοι της εφορίας ΑΑΔΕ: Με τεχνητή νοημοσύνη θα γίνονται οι έλεγχοι της εφορίας, με εξειδικευμένα ηλεκτρονικά συστήματα θα ελέγχει σε πραγματικό χρόνο η εφορία όλες τις φορολογικές δηλώσεις και θα μπορεί να διαπιστώνει ποιες είναι αληθείς ή ψευδείς  με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, της αισχροκέρδειας και του λαθρεμπορίου.  Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων(ΑΑΔΕ) μέσω της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης θα ελέγχει άμεσα με την κατάθεσή τους όλες τις φορολογικές δηλώσεις έχοντας τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορίες και στοιχεία για τα εισοδήματα, την περιουσία, τις καθημερινές συναλλαγές με καταστήματα, τις δαπάνες και τις τραπεζικές κινήσεις με ιδιαίτερη έμφαση σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για φοροδιαφυγή είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για φυσικά πρόσωπα. Θα εστιάσουν τους φορολογικούς ελέγχους και στα κοινωνικά δίκτυα για τον εντοπισμό πωλήσεων προϊόντων χωρίς την έκδοση αποδείξεων στην περίπτωση των εταιρειών ή αδικαιολόγητου πλουτισμού στην περίπτωση των φυσικών προσώπων. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μεγιστοποίηση της απόδοσης ως προς την είσπραξη δημόσιων εσόδων, τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της αισχροκέρδειας. Η τεχνολογία, αναμένεται να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο από τις ελεγκτικές Αρχές προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι. Προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τη διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου, θα παρέχονται δεδομένα για τη διενέργεια έμμεσων τεχνικών ελέγχων και διασταυρώσεων Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα στελέχη των φορολογικών Αρχών αναμένεται να πραγματοποιήσουν περισσότερους από 30.000 ελέγχους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Με τα τάμπλετ, θα μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο το φορολογικό προφίλ των επιχειρήσεων που ελέγχουν, θα διενεργούν αυτόματες διασταυρώσεις και επαληθεύσεις, ενώ θα εκδίδουν επιτόπου το σημείωμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου. Οι στόχοι του νέου συστήματος θα είναι οι εξής:
  • Η διασύνδεση με τα πληροφοριακά συστήματα ελέγχου. Δηλαδή η παροχή δεδομένων για τη υλοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχων και διασταυρώσεων.
  • Η ανάλυση δεδομένων για σκοπούς στόχευσης ελέγχων. Δηλαδή η άντληση και η ανάλυση δεδομένων της ΑΑΔΕ, σε συνδυασμό με δεδομένα από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιος ιστός, κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτά δεδομένα κ.λπ.) για την αποδοτικότερη επικαιροποίηση ανάλυσης κινδύνων στη στόχευση και προτεραιοποίηση των ελέγχων, σε συμφωνία και προς επίτευξη των στόχων του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ.
  • Η έγκαιρη ανίχνευση περιστατικών φοροδιαφυγής. Η ανίχνευση δηλαδή σε πραγματικό χρόνο περιστατικών φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
  • Η κατηγοριοποίηση φορολογουμένων με βάση τη φορολογική τους συμπεριφορά, όπως -για παράδειγμα- εάν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές ή εάν υπάρχουν πιθανότητες να φοροδιαφύγουν.
  • Το προφίλ των φορολογουμένων: Εύρεση μη εμφανών ομοιοτήτων μεταξύ των φορολογουμένων, όπως προκύπτουν μετά από δημογραφική, οικονομική και συμπεριφορική ανάλυση του συνόλου του πληθυσμού των φορολογουμένων.
  • Η εκτίμηση ρίσκου και η αξιολόγηση κινδύνου: Αξιολόγηση των φορολογουμένων ως προς το ρίσκο μη πληρωμής.
  • Η πρόβλεψη εσόδων και οφειλών: Δηλαδή, η πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά ανά φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάσει των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.
  • Δυνατότητα χρήσης προβλεπτικών μελλοντικών τάσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις 

Διαβάστε ακόμη:

«Ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας – Τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Εργασίας

Σε νέες... περιπέτειες έχουν μπει - δυστυχώς για πολλοστή...

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τα μέτρα ασφαλείας για την ημέρα του τελικού  του Conference League

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στη Νέα Φιλαδέλφεια ενόψει...

Αεροπλάνο περνά ξυστά σκεπές σπιτιών και προσγειώνεται με την κοιλιά (βίντεο)

Ένα απίστευτο περιστατικό καταγράφηκε στην κάμερα όταν πιλότος ενός...

Δόθηκε παράταση στην πλατφόρμα καθαρισμού οικοπέδων κοντά σε δασικές εκτάσεις

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα πλατφόρμα για δήλωση καθαρισμού...

Ενημερωτικό Δελτίο

Gigabit Voucher : Φτηνό και γρήγορο ίντερνετ – Ποιους αφορά

Για να προωθήσει την ευρυζωνικότητα σε όλη τη χώρα, η Ελλάδα εισάγει το Gigabit Voucher, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για την αναβάθμιση συνδέσεων οπτικής ίνας...

Σημαντική αύξηση των εσόδων κατά 2,08 Δισ. ευρώ το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου

Τα φορολογικά έσοδα κατέγραψαν υπέρβαση 2,079 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προϋπολογισμό για το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία. Αναφορικά...

Αποφύγετε τις Παγίδες: Τι πρέπει να προσέξετε στις φορολογικές δηλώσεις

Για περίπου 1.300.000 φορολογούμενους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν ημιαυτόματα, αλλά πριν αυτό γίνει, θα πρέπει η ΑΑΔΕ...

Οικογενειακή κατοικία: Η διαθεσιμότητα «οικονομικών» ακινήτων ανά περιοχή

του Θεμιστοκλή Μπάκα Ραγδαία μείωση τα τελευταία 2 χρόνια σε Πειραιά, Δυτικά & Ανατολικά Προάστια Η εγχώρια κτηματαγορά συνεχίζει το «ράλι» των αυξήσεων. Μεταξύ του...