Αρχική Οικονομία ΑΑΔΕ: Έρχεται το ElenxisLive – Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες

ΑΑΔΕ: Έρχεται το ElenxisLive – Οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Έρχεται το ElenxisLive από την Eφορία. Οι ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης εφοδιασμένοι με tablet θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους για την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής αλλά και λαθρεμπορίας. Ουσιαστικά με τη νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση άμεση στο προφίλ του φορολογούμενου, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων εάν στο παρελθόν είχε υποπέσει σε φοροδιαφυγή ή όχι, εάν έχει υποβάλλει τις φορολογικές του δηλώσεις κ.λ.π. Δεν θα χρειάζεται δηλαδή να επικοινωνήσει με την κεντρική υπηρεσία ή να συνεχίσει τον έλεγχο από το γραφείο. Όλη η διαδικασία αυτοματοποιείται και μάλιστα θα εκδίδεται ψηφιακά σημείωμα διαπιστώσεων ελέγχου το οποίο θα αποστέλλεται σε όλους τους εμπλεκόμενους με την υπόθεση (στον επιχειρηματία, την κεντρική υπηρεσία και ενδεχομένως στον λογιστή της επιχείρησης). Με τον τρόπο αυτό σταματούν τα φαινόμενα μη παραλαβής των σημειωμάτων ελέγχου ή ανάγκη θυροκόλλησης αυτών.

Η ανωτέρω εφαρμογή είναι μία από τις πολλές που σχεδιάζει η ΑΑΔΕ και αναμένεται να θέσει σε ισχύ μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος είναι να συμβάλλουν στον προορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου αλλά και να γνωρίζουν πλέον οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι με όλες αυτές τις εφαρμογές είναι δυσκολότερο να αποκρύψουν φορολογητέα ύλη.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώσουν σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Οι καταγγελίες μπορούν να είναι επώνυμες αλλά και ανώνυμες. Αυτό που δεν επιθυμεί η ΑΑΔΕ είναι να υποβάλλονται παραπλανητικές καταγγελίες με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Σημειώνεται ότι και άλλες χώρες στην Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στη δημιουργία είτε ηλεκτρονικής πλατφόρμας είτε πόρταλ για επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες.

Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ:
Πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Επιστροφών φόρου με υλοποίηση ψηφιακής διαδικασίας κεντρικών επιστροφών φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων που είναι ενήμερα χωρίς αίτηση.
Δημιουργία πλατφόρμας ψηφιακής υποβολής δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα.
Ενεργοποίηση εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς. Μέσω της πλατφόρμας και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου όπως ήδη συμβαίνει για τις γονικές παροχές και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Έτσι οι φορολογούμενοι θα γλιτώσουν από τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στην Εφορία. Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που εφαρμόζεται για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας (γονείς, παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια).
Αυτόματη ενημέρωση Ε9 για όσες δηλώσεις υποβάλλονται μέσω του myProperty και ενεργοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία.
Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Χρηματικής Δωρεάς και Γονικής Παροχής.
Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας σε περιπτώσεις οφειλής με κριτήριο το προφίλ οφειλετών. Ουσιαστικά η ΑΑΔΕ παρέχει τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας ψηφιακά ακόμα και για αυτούς που έχουν βεβαιωμένες οφειλές και το προφίλ τους (μέσω του risk analysis) αποδεικνύει ότι επί χρόνια αποπληρώνουν τους φόρους τους χωρίς καθυστέρηση.
Πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας πίστωσης των υπερεισπράξεων στους λογαριασμούς των φορολογουμένων ή συμψηφισμού με άλλες οφειλές τους χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε διοικητικής διαδικασίας.