Αρχική Οικονομία ΑΑΔΕ: 627 εκατ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Μάρτιο

ΑΑΔΕ: 627 εκατ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Μάρτιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πάνω από μισό δισεκατομύριο ευρώ απλήρωτους φόρους άφησαν οι φορολογούμενοι τον Μάρτιο, πράγμα που δείχνει την ισχνή θέση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο Μάρτιος ήταν δύσκολος, με τους απλήρωτους φόρους σε μηνιαία βάση να κάνουν άλμα κατά 627 εκατ. ευρώ και να διαμορφώνονται στο τρίμηνο σε 2,164 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 η αύξηση είναι της τάξεως του 25% καθώς τον αντίστοιχο περυσινό μήνα οι απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις ήταν 503 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως φαίνεται η πανδημία έχει βάλει το χεράκι της σε συνδυασμό με το γεγονός πως φέτος δεν υπήρξε πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων αλλά οι προθεσμίες συνέχισαν να τρέχουν κανονικά, με εξαίρεση ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων η μηνιαία δόση μεταφέρθηκε στο τέλος της ρύθμισης.

Παρά την επιδείνωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών, η ΑΑΔΕ φαίνεται να έχει πετύχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις της στην επιστροφή ΦΠΑ. Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν υψηλό 95% όσον αφορά στην ικανοποίηση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες.

Συγκεκριμένα οι επιστροφές ΦΠΑ στο τρίμηνο ξεπέρασαν τα 488 εκατ. ευρώ με τη διεκπεραίωση 18,509 αιτημάτων. Στον αντίποδα βέβαια, 975 αιτήματα παραμένουν στο συρτάρι για πάνω από 90 ημέρες με την εφορία να οφείλει σε αυτούς  πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ ύψους 333 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στα 109,077 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Μάρτιο, έναντι 109,162 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο (μείωση 0,08%). Ωστόσο, το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αν αφαιρεθούν διαγραφές και ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές να διαμορφώνεται σε 84,864 δισ. ευρώ.