Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024

ΑΑΔΕ: 627 εκατ. ευρώ απλήρωτοι φόροι τον Μάρτιο

Πάνω από μισό δισεκατομύριο ευρώ απλήρωτους φόρους άφησαν οι φορολογούμενοι τον Μάρτιο, πράγμα που δείχνει την ισχνή θέση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο Μάρτιος ήταν δύσκολος, με τους απλήρωτους φόρους σε μηνιαία βάση να κάνουν άλμα κατά 627 εκατ. ευρώ και να διαμορφώνονται στο τρίμηνο σε 2,164 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020 η αύξηση είναι της τάξεως του 25% καθώς τον αντίστοιχο περυσινό μήνα οι απλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις ήταν 503 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως φαίνεται η πανδημία έχει βάλει το χεράκι της σε συνδυασμό με το γεγονός πως φέτος δεν υπήρξε πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων αλλά οι προθεσμίες συνέχισαν να τρέχουν κανονικά, με εξαίρεση ρυθμισμένες φορολογικές οφειλές των οποίων η μηνιαία δόση μεταφέρθηκε στο τέλος της ρύθμισης.

Παρά την επιδείνωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των πολιτών, η ΑΑΔΕ φαίνεται να έχει πετύχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις της στην επιστροφή ΦΠΑ. Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν υψηλό 95% όσον αφορά στην ικανοποίηση αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες.

Συγκεκριμένα οι επιστροφές ΦΠΑ στο τρίμηνο ξεπέρασαν τα 488 εκατ. ευρώ με τη διεκπεραίωση 18,509 αιτημάτων. Στον αντίποδα βέβαια, 975 αιτήματα παραμένουν στο συρτάρι για πάνω από 90 ημέρες με την εφορία να οφείλει σε αυτούς  πολύτιμη ρευστότητα μέσω ΦΠΑ ύψους 333 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, στα 109,077 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τον Μάρτιο, έναντι 109,162 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο (μείωση 0,08%). Ωστόσο, το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο αν αφαιρεθούν διαγραφές και ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές να διαμορφώνεται σε 84,864 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Αρχηγική εμφάνιση Τεμπονέρα: «Είναι η ώρα των νόμιμων ιδιοκτητών του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στο κατάμεστο κλειστό...

ΒΙΝΤΕΟ – Οι αγρότες μπήκαν στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της πόλης έφτασαν πριν λίγη ώρα οι...

Το 45,5% των πολιτών ζουν με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια

Το γεγονός ότι η χώρα μας διανύει μια βαθιά στεγαστική...

ΒΙΝΤΕΟ Αίσχος! Αναρχικοί φώναζαν στα ΜΑΤ: «Που είναι ο Γιώργος;»

Σε μια αδιανότη ενέργεια προέβησαν οι αναρχικοί που συμμετείχαν...

Ενημερωτικό Δελτίο

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone

Την αρχή της αύξησης τιμών στα συμβόλαια κινητής προχωράει η Vodafone Την αρχή των ανατιμήσεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών κάνει η Vodafone από την 1η Απριλίου, ανακοινώνοντας αυξήσεις...

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν… «πάρτι» αυθαιρεσίας από εργοδότες

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν... «πάρτι» αυθαιρεσίας από εργοδότες Νέους τρόπους φαίνεται ότι εφευρίσκουν οι επιρρεπείς σε παραβάσεις του εργατικού δικαίου εργοδότες, προκειμένου να αποφύγουν...

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων

Από 1η Μαρτίου οι μειώσεις τιμών έως και 15% σε βασικές κατηγορίες προϊόντων. Κ. Σκρέκας: Περιμένουμε μειώσεις τιμών σε πάνω από 2.000 κωδικούς Από την...

Κωστής Χατζηδάκης: “Παγώνουν” τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση

Κωστής Χατζηδάκης: "Παγώνουν" τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια – Πώς διαμορφώνεται η μηνιαία δόση Το δίχτυ ασφαλείας στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου σκοπεύουν να διατηρήσουν οι...