Ποιους βάζει στο στόχαστρο με τους πρώτους 45.990 ελέγχους το 2020 η εφορία – Ποιος είναι ο ρόλος της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων – Σε ποια ύψη φτάνει η μικρομεσαία φοροδιαφυγή – Η ασυνέπεια πληρωμών φέρνει φοροκυνηγητό
Πάνω από 30.000 «ζωντανές» υποθέσεις φοροδιαφυγής βάζει στόχο να φέρει στο φως φέτος η ΑΑΔΕ. Ο κίνδυνος παραγραφής με την παρέλευση 5ετίας αλλά και η (εκλογική) χαλάρωση των φορολογουμένων που διαπιστώθηκε το 2019, κινητοποιούν με μεγαλύτερη ένταση τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, Με εντολή Πιτσιλή προγραμματίζονται για φέτος 45.990 έλεγχοι της εφορίας, αλλά οι 3 στις 4 θα αφορούν «φρέσκες» υποθέσεις της τελευταίας 3ετίας ή 5ετίας το πολύ.
Αιχμή του δόρατος θεωρείται πλέον η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), που έχει στα χέρια της ήδη την λίστα των υπόπτων, με εντολή να «τρέξει» τουλάχιστον 620 έλεγχους-έρευνες και 17.720 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων διακίνησης.
Η εφορία δεν ψάχνει πια «στα τυφλά» αλλά στοχευμένα με βάση δείκτες και ανάλυση κινδύνου. Και έτσι πλέον εντοπίζει φοροδιαφυγή στις 2 τουλάχιστον από τις 3 υποθέσεις που ελέγχει η ΥΕΔΔΕ. Για το 2019, είχε στόχο 16.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους. Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος, στο ενδεκαμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019, είχε φτάσει ήδη στους 19.650 μερικούς και ίσως αγγίξει τελικά τις 22.000 (40% περισσότερες)!
Σημασία έχει όμως ότι πάνω από 60% των ελέγχων αποκάλυψαν τη μεσαία φοροδιαφυγή ύψους 162 εκατ. ευρώ από 12.200 επιχειρήσεις. Αναλογεί μέση απόκρυψη 13.300 ευρώ, αλλά μετά από αυτούς τους μερικούς ελέγχους ακολουθεί πλήρης και εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα φορολογικά αντικείμενα για διαπιστωμένους φοροφυγάδες, αλλά και τους συναλλασσομένους με αυτούς -εφόσον υποκρύπτονται κυκλώματα κλπ.
Την λίστα των ελέγχων συμπληρώνουν επίσης:
– 25.100 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι από ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως. Εξ αυτών τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας 5ετίας και από αυτό το ποσοστό, τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) θα αφορούν καταρχήν σε ελέγχους της τελευταίας 3ετίας για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
– 2.500 έλεγχοι που οι ίδιες υπηρεσίες θα διενεργήσουν μέσα στο 2020 για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου (μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων κλπ).
Εκτός από τους …παραδοσιακούς «φυσικούς ελέγχους» πάντως, το 2020 ετοιμάζεται και η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων με την ΑΑΔΕ (ηλεκτρονικά βιβλία, e-τιμολόγια, online σύνδεση ταμειακών μηχανών κλπ).