Η ανανεωμένη Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού έχει ως επίκεντρο μεταξύ άλλων και την επιτάχυνση της αυτοματοποίησης των διαδικασιών παρακολούθησης και είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dimosio.gr πρόκειται να λειτουργήσει ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) για την παρακολούθηση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς, με έμφαση στις οφειλές προς την εφορία.

Απώτερος στόχος είναι η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων.

Οι σημαντικότερες λειτουργίες του ΟΠΣ είναι:

  1. Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη-μέλη της ΕΕ και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κ.λπ.).
  2. Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
  3. Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
  4. Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  5. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
  6. Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  7. Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
  8. Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών

Τι είναι το EISPRAXIS

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να επιστρατεύσει ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο», το «EISPRAXIS», το οποίο θα παρακολουθεί τις οφειλές και τους οφειλέτες, θα τους ενημερώνει για τα χρέη και τις ρυθμίσεις που μπορούν να κάνουν, θα τους προειδοποιεί για την επιβολή αναγκαστικών μέτρων εισπράξεως όπως δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και παράλληλα θα προχωρά σε αυτόματη είσπραξη των ληξιπρόθεσμών οφειλών.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον περασμένο Μάιο το σύνολο των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανήλθαν στα 340 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 266% έναντι του ποσού των 93 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου το σύνολο των οφειλών ανήλθε σε 2,901 δισ. ευρώ, έναντι 2,523 δισ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2020 (αύξηση 15%).

Από την άλλη πλευρά, οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους τον Μάιο, ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ, έναντι 84 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 275%.

Το πεντάμηνο οι νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές ανήλθαν σε 2,647 δισ. ευρώ, έναντι 2,365 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 12%).

Το σύνολο των οφειλετών του Δημοσίου τον Μάιο ανήλθε σε 3.905.073 έναντι 3.937.848 τον Απρίλιο.