“Βυθισμένη” κάτω από μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ βρίσκεται η χώρα μας και στους εννέα ποιοτικούς, επιμέρους δείκτες που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά από τον Οργανισμό. Η χώρα μας συγκαταλέγεται στις τρεις τελευταίες χώρες στους ποσοτικούς δείκτες της ανεργίας, της απασχόλησης, και της πλήρους εργασίας, αποτυπώνοντας με το πιο ανάγλυφο τρόπο το σκηνικό εξαθλίωσης που έχει δημιουργήσει επταετής ύφεσης.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα , καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την ανασφάλεια στην αγορά εργασίας και στη δεύτερη ως προς το εργασιακό άγχος, ενώ εξίσου απογοητευτικό είναι και το σκορ της χώρας μας ως προς επιμέρους στοιχεία για την κοινωνική συνοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα μετά την Ισπανία είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό εργαζόμενων που ζουν με το χαμηλότερο εισόδημα! Παράλληλα, η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό και στις ανισότητες, καθώς το χάσμα μεταξύ φύλων ως προς την αμοιβή εργασίας είναι επίσης το τέταρτο υψηλότερο, μετά την Ιαπωνία, την Κορέα και το Μεξικό.

Το δυσάρεστο είναι ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το μέλλον της ελληνικής αγοράς εργασίας μοιάζει δυσοίωνο, καθώς αν και προβλέπεται ότι γενικά η αγορά εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ θα συνεχίσει να βελτιώνεται, με το ποσοστό απασχόλησης να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα, αν όχι στο τέλος του 2018 σίγουρα στις αρχές του 2019, στην Ελλάδα οι προοπτικές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Και αυτό, γιατί παρά το γεγονός ότι προβλέπεται αύξηση της απασχόλησης στις ηλικίες 15-74 ετών, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες τη διετία 2017-2018, στο τέλος του 2018, το ποσοστό απασχόλησης θα είναι πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι ήταν πριν από την κρίση.