Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Βασιλακόπουλος: Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί, τον χειμώνα θα απαιτείται 85% για το τείχος ανοσίας

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «για να αποκτήσουμε τείχος ανοσίας, δεν υπάρχει ένα μαγικό νούμερο. Το καλοκαίρι που η μεταδοτικότητα του ιού είναι μικρότερη, θέλεις ένα ποσοστό εμβολιασμένων περίπου 70%. Αν καθυστερήσουμε όμως και πάμε τον Δεκέμβριο που ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα, θα πρέπει να πιάσουμε 85%-90%».

Σχολιάζοντας το σχέδιο κινήτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, ο κ. Βασιλακόπουλος επεσήμανε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τον Έλληνα πολίτη και πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο επισημαίνοντας ότι αρχικά θα πρέπει να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Όμως αν φτάσουμε στο σημείο που κάποιοι δεν πείθονται, πρέπει να δώσει στους εμβολιασμένους κάποια κίνητρα. Για παράδειγμα είναι κάποιος που δεν θέλει να εμβολιαστεί, γιατί φοβάται ή έχει αμφιβολίες, αλλά είναι φανατικός ποδοσφαιρόφιλος.

Αν του πεις ότι για να πας στο γήπεδο, πρέπει να είσαι εμβολιασμένος για να μη θέτεις σε κίνδυνο τους άλλους φιλάθλους, ένα ποσοστό θα παρακινηθεί και θα πάει να εμβολιαστεί γι’ αυτόν το λόγο. Άρα το να δοθούν κάποια κίνητρα είναι θέμα υγειονομικής ασφάλειας και εμένα μου φαίνεται πάρα πολύ λογικό», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά σε αυτούς που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εξήγησε ότι «αυτός που έχει νοσήσει ακόμα κι αν κάνει τις δύο δόσεις εμβολίου δεν κινδυνεύει από αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων.

Η επιστήμη έχει δει ότι όσοι έχουν νοσήσει αν κάνουν μια δόση εμβολίου παράγουν μεγαλύτερη ανοσολογική απάντηση από αυτούς που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Άρα, οι επιστήμονες είπαν να κρατήσουμε τη δεύτερη δόση για αυτούς που δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν».

Διαβάστε ακόμη:

Τα σχέδια Παπασταύρου-Μπρατάκου και το “ρουσφέτι’ της χρονιάς 

Η στήλη αυτή λέει..δημοσίως όσα φτάνουν στα…ευαίσθητα αυτιά μας...

Αιτήσεις τώρα -Τα προσόντα για 817 μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία

Σήμερα άνοιξε η…αυλαία για τις 817 μόνιμες θέσεις στα...

Έφτιαξαν μονοπάτι για τυφλούς στη μέση του δρόμου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ατομα με αναπηρία ανεβαίνουν ούτως ή άλλως το...

Ενημερωτικό Δελτίο

Έμφραγμα: Τα σημάδια που δείχνουν πως πλησιάζει καρδιακή προσβολή

Τα καρδιακά προβλήματα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των ανθρώπων και αυτό είναι ένας λόγος που θα πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα προειδοποιητικά...

Υγεία : Τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε σε κάθε ηλικία

Σίγουρα η επίσκεψη στο γιατρό δεν αποτελεί την αγαπημένη μας συνήθεια. Οι περισσότεροι από εμάς αμελούμε τις προληπτικές εξετάσεις κι αναγκαζόμαστε να προγραμματίσουμε το...

Τα συμπτώματα του παρβοϊού – Τι πρέπει να προσέχουμε

Mετά την είδηση ότι ένα παιδί μόλις 3,5 ετών από την Θεσσαλονίκη έχασε τη ζωή του από παρβοϊό συναγερμός σήμανε στον ΕΟΔΥ και στις υγειονομικές...

Τα 3 μπαχαρικά με μεγάλα οφέλη στην υγεία που έχουμε στην κουζίνα

Τα περισσότερα μπαχαρικά είναι γνωστό ότι έχουν μεγάλα οφέλη για την υγεία μας, ωστόσο υπάρχουν 3 τα οποία τα έχουμε σίγουρα στην κουζίνα μας...