Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

ΕΚΤ: Φόβοι για κύμα χρεοκοπιών μετά την άρση των μέτρων στήριξης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε σήμερα για αυξημένους και άνισους χρηματοοικονομικούς κινδύνους για την ευρωζώνη οι οποίοι θα χρειαστούν πιο στοχευμένα κίνητρα καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την πανδημία κάνοντας παράλληλα λόγο για «κύμα χρεοκοπιών».

«Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος σύμφωνα με το CNBC.

«Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλειες δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ.

Παράλληλα, μεγάλη της ανησυχία είναι τα αυξανόμενα εταιρικά χρέη σε χώρες με μεγάλους κλάδους υπηρεσιών, αφού αυτά θα φέρουν πιέσεις στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες. Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι «η εκτεταμένη στήριξη, ειδικά για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει σταδιακά να αλλάξει από πιο ευρείας έκτασης σε πιο στοχευμένη».

Μεταξύ των κινδύνων που βρίσκονται στο «ραντάρ» της ΕΚΤ είναι και η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. «Εάν περαιτέρω ανοδικά εκπλήξεις στον αμερικανικό πληθωρισμό οδηγήσουν τους επενδυτές να ποντάρουν σε πρόωρη νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων χωρίς να συνοδεύεται από βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιπτώσεις από την ανατιμολόγηση του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι σημαντικές», αναφέρει η ΕΚΤ στην Αξιολόγηση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Μια διόρθωση της τάξης του 10% στο αμερικανικό χρηματιστήριο, θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε σημαντική σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών της ευρωζώνης, όμοια με περίπου το ένα τρίτο της σύσφιξης που παρατηρήθηκε μετά το σοκ του κορονοϊού τον Μάρτιο του 2020» πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Τραγωδία στο Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας σοβαρά τραυματισμένος από επίθεση με μαχαίρι σε εμπορικό

Νεκρός είναι ο δράστης της επίθεσης στην Καρμιέλ στο βόρειο Ισραήλ, καθώς και ένας άνθρωπος που είχε τραυματιστεί

ΗΠΑ: Πέταξαν σε λίμνη σερβιτόρα όταν τους ζήτησε να πληρώσουν τον λογαριασμό 

Σε ένα εστιατόριο στη λίμνη Ozarks στο Μιζούρι των ΗΠΑ, μια σερβιτόρα, η Liahna Bertels, έζησε μια δυσάρεστη εμπειρία όταν μια παρέα επτά ατόμων...

Απιστία στην εποχή των social media: Ο ρόλος του «like» στο Instagram για τη γενιά Z

Στην εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, κάθε μας κίνηση στο διαδίκτυο αφήνει ίχνη που είναι εύκολα ανιχνεύσιμα. Αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν πολλές φορές πόσα χρήματα...

Σοκ στο Τέξας: 13χρονο αγόρι έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά πισίνας για να αποφύγει σφήκα

Ένα 13χρονο αγόρι στο Τέξας υπέστη σοβαρό τραυματισμό όταν, προσπαθώντας να αποφύγει μια σφήκα, έπεσε με το κεφάλι στα ρηχά της πισίνας. Το μόνο...