Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

“Απαγορευτική” η εξαγορά πλασματικών ετών – Τι προβλέπει η εγκύκλιος

«Απαγορευτική» καθιστά την εξαγορά των πλασματικών ετών η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Και αυτό, γιατί δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα βρεθούν μπροστά στο δύσκολο δίλημα να επιλέξουν την εξαγορά σε…τσουχτερές τιμές, είτε να μείνουν εγκλωβισμένοι   για αρκετά χρόνια παραπάνω στην εργασία τους έως ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Πάντως, όσοι κάνουν τη πρώτη επιλογή θα το πληρώσουν, κυριολεκτικά, ακριβά, καθώς σύμφωνα με το νέο καθεστώς η εξαγορά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με αποδοχές από 800 ευρώ και πάνω θα είναι αρκετά ακριβότερη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα καταβάλλουν το 20% του τελευταίου μικτού μισθού τους, για την εξαγορά πλασματικών ετών, ενώ από 1/1/17 και μετά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν το 10% του μισθού τους κατά το μήνα που υπέβαλλαν αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Αντίστοιχα, η εξαγορά από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και μετά των πλασματικών ετών από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα προκύπτει σε σχέση με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν. Αν πληρωθεί όλο το ποσό εφάπαξ, υπάρχει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς (δηλαδή 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη κ.ο.κ.). Υπενθυμίζεται ότι με το παλαιό καθεστώς το ποσοστό έκπτωσης ήταν 15% ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης.

Η εγκύκλιος, που έρχεται να αποσαφηνίσει το καθεστώς που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, αυξάνει το κόστος εξαγοράς των πλασματικών, με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ελέυθερου επαγγελματίες να θίγονται περισσότερο. Στα χαμηλά επίπεδα θα παραμείνει το κόστος για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους μισθωτούς  και τους ελευθεροεπαγγελμίες με χαμηλό εισόδημα. Υπενθυμίζεται ότι το μάξιμουμ του χρόνου ασφάλισης που μπορεί να αναγνωρίσει καποιος είναι τα επτά έτη, ενώ στο δημόσιο μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας  είχαν δημιουργήσει την αίσθηση ότι όσοι υπεβαλαν αίτημα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 θα κρίνονταν με βάσει το παλαιό ευνοϊκότερο καθεστώς, δηλαδή με βάση το 6,67% ή το ημερομίσθιο του ανιδείκευτου εργάτη, αυτό δεν έγινε πότε. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο «οι διατάξεις έχουν εφαρμογή από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 4387/2016, ήτοι από 13.5.2016 και εφεξής. Συνεπώς, αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών χρόνων που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 12/5/2016 αντιμετωπίζονται σύμφωνα με την προϊσχύουσα, στους εντασσόμενους στον Ε.Φ.Κ.Α. φορείς, νομοθεσία».

Παραδείγματα:

– Εργαζόμενος στον ΟΤΕ, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ) που αιτείται αναγνώριση χρόνου ασφάλισης το έτος 2017, θα καταβάλει εισφορά που θα ανέρχεται σε ποσοστό 25,99% (8,29% ασφαλισμένου – 17,70% εργοδότη).

– Εργαζόμενος στη ΔΕΗ ,ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΑΠ-ΔΕΗ) που αιτείται την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης το έτος 2018, θα καταβάλει εισφορά που θα ανέρχεται σε ποσοστό 26,51% (8,84% ασφαλισμένου- 17,67% εργοδότη).

– Μισθωτός – εργαζόμενος παράλληλα σε δύο εργασίες υπακτέες στην ασφάλιση του κοινού καθεστώτος του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (ασφαλιστέες αποδοχές 1.000 +300 ευρώ), κατά τον τελευταίο μήνα, πριν την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης. Η εισφορά θα υπολογιστεί με βάση το σύνολο των αποδοχών του ασφαλισμένου, ήτοι επί 1.300 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Ψύχρα στο Μαξίμου μετά τις ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χθες πραγματοποίησε την πιο έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ισχυρές προειδοποιήσεις...