Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Κίνδυνος μειώσεων στις αναπηρικές συντάξεις

            Mειώσεις κινδυνεύουν να δουν για ακόμη μια φορά στις αναπηρικές τους συντάξεις χιλιάδες Άτομα με Αναπηρία. Και αυτό, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της  ειδικής επιτροπής που διαμορφώνει την επανεξέταση των υφιστάμενων διατάξεων και τη θέσπιση νέων, ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας, βάζει…χέρι στις αναπηρικές συντάξεις οδηγώντας σε ακόμα με μεγαλύτερη εξαθλίωση τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

            Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας ο κεντρικός άξονας της πρότασης της επιτροπής περιλαμβάνει πλήρη εναρμόνιση όλων των παλαιών μέχρι το 1992 ασφαλισμένων με τα συντάξιμα ποσοστά αναπηρίας, τα επιδόματα, καθώς και τους κανόνες θεμελίωσης δικαιώματος αναπηρικής σύνταξης που ισχύουν για τους νέους από 1ης/1/1993 και μετά ασφαλισμένους.

Γνώστες της ασφαλιστικής νομοθεσίας υπογραμμίζουν ότι η ανατροπή αυτή θα οδηγήσει σε απόγνωση 400.000 ασφαλισμένους πριν το 1992, καθώς θα συνδυαστεί και με τις αλλαγές του νόμου 4387/2016,  στον οποίο προβλέπονται μικρότερες συντάξεις για όσους βγαίνουν με αναπηρική σύνταξη από 13/5/2016 και μετά.

Με το νέο καθεστώς για τις αναπηρικές συντάξεις οι παλαιοί μέχρι το 1992 ασφαλισμένοι, που κρίνονται με συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας από 13/5/2016 και μετά θα παίρνουν ανεξάρτητα από το Ταμείο από το οποίο προέρχονται ή ασφαλίστηκαν:

  • Το 40% της εθνικής σύνταξης με αναπηρία έως 49,99%.
  • Το 50% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 50% έως 66,69%.
  • Το 75% της εθνικής σύνταξης για όσους έχουν αναπηρία από 67% έως 79,99%.
  • Το 100% της εθνικής σύνταξης για τους βαριά ανάπηρους από 80% και άνω.

Σύμφωνα με το πρώην αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη «η κυβέρνηση και οι δανειστές με τη συρρίκνωση ή την κατάργηση αυτής της ελαχιστης κοινωνικής προστασίας οδηγούν τις ευπαθείς ομάδες – και κυρίως τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους – στον κοινωνικό καιάδα». «Τα κοινωνικά, προνοιακά και κυρίως τα αναπηρικά επιδόματα καθώς και οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν την ελάχιστη κοινωνική προστασία των ΑμεΑ, που σήμερα υποφέρουν πολύ περισσότερο λόγω της κατάρρευσης στα χρόνια των μνημονίων των κοινωνικών πολιτικών και κυρίως της δημόσιας υγείας, που την έχουν περισσότερο ανάγκη από όλους.» δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Ε» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός.

            Εδώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι αλλαγές που προωθούνται αναμένεται να επεκταθούν και στις προϋποθέσεις θεμελίωσης και θα ισχύσουν για όλους οι όροι συνταξιοδότησης για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους που προβλέπουν ότι η αναπηρική σύνταξη θα καταβάλλεται:

Α) Με ένα έτος ασφάλισης, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν συμπλήρωσε το 21ο έτος της ηλικίας του και για κάθε έτος πέραν του 21ου απαιτούνται 120 επιπλέον ημέρες εργασίας για κάθε έτος και μέχρι να συμπληρωθούν 1.500 ή 5 έτη εργασίας.

Β) Με 5 έτη εργασίας εφόσον τα δύο τελευταία έτη ασφάλισης είναι στα πέντε τελευταία χρόνια από το έτος που έγινε ανάπηρος, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ασφαλισμένου.

Γ) Με 15 έτη εργασίας οποτεδήποτε.

Και στις τρεις περιπτώσεις η σύνταξη θα είναι 40% με αναπηρία μέχρι 49,44%, 50% με αναπηρία έως 66,69%, 75% με αναπηρία έως 79,99% και 100% με αναπηρία από 80% και άνω.

Σύμφωνα με το νόμο 4387  το παλιό καθεστώς τελείωσε στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και από το τρέχον έτος μπαίνουν σε ισχύ οι νέοι κανόνες. Σύμφωνα με έμπειρους εργατολόγους τα νέα δεδομένα θα επεκταθούν και στους παλιούς συνταξιούχους, καθώς οι συντάξεις τους όχι μόνο θα επανυπολογιστούν, αλλά ο επανυπολογισμός θα γίνει και επί των νέων και μικρότερων συντάξιμων ποσοστών αναπηρίας.

Μεγάλοι χαμένοι ως προς τον επανυπολογισμό είναι όσοι παίρνουν σύνταξη αναπηρίας από το Δημόσιο καθώς καταβάλλει πλήρες ποσό με αναπηρία 50% και άνω (σύμφωνα με το νόμο Καυτρούγκαλου από 13 Μαϊου 2016 και μετά, όσοι έχουν 50% αναπηρία μέχρι 66,69% θα παίρνουν το 50% της δικαιούμενης σύνταξης). Αυτό σημαίνει ότι αναπηρική σύνταξη 900 ευρώ με ποσοστό αναπηρίας 50% από το Δημόσιο θα επανυπολογιστεί με το νέο καθεστώς και θα καθοριστεί στα 450 ευρώ, με τα άλλα 450 ευρώ να είναι η λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, μπορεί σε πρώτη φάση οι συνταξιούχοι να μη χάνουν λόγω της προσωπικής διαφοράς τα κεκτημένα τους, αλλά θα πρέπει να θεωρούν σίγουρη τη μείωση ή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς την 1η-1-2019.

Σε ελεύθερη πτώση θα βρεθούν και οι συντάξεις αναπηρίας σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, καθώς, καθώς με το σημερινό (παλαιό καθεστώς) τα εν λόγω Ταμεία καταβάλλουν πλήρες ποσό σύνταξης με αναπηρία 67% και άνω, ενώ με το νέο νόμο, όσοι βγαίνουν με ποσοστό 67% έως 79,99% θα παίρνουν το 75% της σύνταξης.
Στο ΙΚΑ η αναπηρική σύνταξη είναι στο 50% εφόσον ο ασφαλισμένος κρίνεται μερικά ανάπηρος με ποσοστό 50% ως 66,99% ενώ με αναπηρία από 67% έως 79,99% παίρνει το 75% της σύνταξης.

Αξίζει να υπογραμμιστεί δε ότι σύμφωνα με το νόμο 4387/2016 υπάρχουν δύο κλάδοι μειωμένης σύνταξης και ειδικά για την χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ αναφέρεται ότι με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 ευρώ, ενώ με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 192 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Ψύχρα στο Μαξίμου μετά τις ομιλίες Σαμαρά και Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χθες πραγματοποίησε την πιο έντονη κριτική κατά της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε ισχυρές προειδοποιήσεις...