Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Έρχονται κοινωνικές δομές για ανέργους, ανασφάλιστους και υπερχρεωμένους πολίτες

Την προώθηση μια σειράς περιφερειακών δομών πρώτης υποδοχής και εξυπηρέτησης πολιτών, αποφάσισε κατά την τελευταία συνεδρίασή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Το ολοκληρωμένο δίκτυο συμπληρωματικών μεταξύ τους τοπικών και περιφερειακών δομών και υπηρεσιών πανελλαδικής εμβέλειας, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

ΚΕΠ για ζητήματα εργασιακά, ασφάλισης και κοινωνικής πρόνοιας: σε έναν μήνα θα λειτουργεί με εξειδικευμένο προσωπικό το «front desk» του υπουργείου Εργασίας, που θα ενημερώνει για ζητήματα εργασιακά, ασφάλισης, κοινωνικής πρόνοιας και απασχόλησης. Οργανωμένα «front desks» με εξειδικευμένο προσωπικό θα αναπτυχθούν και στα κατά τόπους Γραφεία του ΣΕΠΕ, τα οποία θα ενημερώνουν τους εργαζομένους για τα δικαιώματά τους και θα τους στηρίζουν σε περιπτώσεις παραβιάσεων.

ΚΠΑ του ΟΑΕΔ: Το σχέδιο αφορά 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης με 2.021 εργαζόμενους που θα ενισχυθούν με 360 νέους υπάλληλους το 2017. Έμφαση θα δοθεί στην άμεση εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων και στην παροχή ποιοτικότερων και εξατομικευμένων υπηρεσιών τόσο προς τους ανέργους, όσο και στις επιχειρήσεις.

Τοπικές Μονάδες Υγείας: θα συσταθούν 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας (To.M.Y) σε 60 αστικές περιοχές της χώρας με δυνατότητα κάλυψης περισσότερων από 2 εκατομμύρια πολιτών. Κάθε Μονάδα θα στελεχώνεται συνολικά από 10μελή διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Υγείας (οικογενειακό ιατρό, παθολόγο, παιδίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό.

– Κέντρα Κοινότητας: Εντός του έτους θα λειτουργήσουν και τα 254 Κέντρα Κοινότητας σε ισάριθμους δήμους της χώρας, τα οποία θα παρέχουν πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών σε τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, θα βοηθούν τη διασύνδεση με τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και να διευκολύνουν στην καταγραφή νέων αναγκών και δυνατοτήτων. Τα Κέντρα θα στελεχωθούν, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, από προσωπικό 700 εξειδικευμένων ατόμων και μεταξύ άλλων θα βοηθούν στη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

– ΚΕΠ για τα κόκκινα δάνεια: Δρομολογείται η συγκρότηση 120 Γραφείων Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Δανειοληπτών. Τα Γραφεία αυτά θα αναπτυχθούν σε 50 πόλεις, 25 νησιά και 45 μεγάλους Δήμους της χώρας και θα εστιάζουν στην ενημέρωση (Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών, πλειστηριασμοί, πώληση δανείων σε funds, Νόμος Κατσέλη, Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών) και την παροχή συμβουλών. Εντός του Φεβρουαρίου θα δημιουργηθεί το πρώτο πιλοτικό Γραφείο στις εγκαταστάσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης και Ιδιωτικού Χρέους, θ’ ακολουθήσουν δύο ακόμα στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά.

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Εξαήμερη απασχόληση – Οι τρεις δικλείδες ασφαλείας και το «αγκάθι» για τους εργαζόμενους

Του Θεόδωρου Βγενή Με τρεις σημαντικές δικλείδες ασφαλείας μπήκε σε…ράγες υλοποίησης το νέο πλαίσιο για την εξαήμερη απασχόληση. Μια ρύθμιση που αλλάζει τα δεδομένα στην...

Ανατροπή στα πλασματικά έτη και συντάξεις – Τι αλλάζει για ποιους και πότε

Χιλιάδες εργαζόμενοι που πλησιάζουν τη σύνταξη αντιμετωπίζουν δυσάρεστα νέα σχετικά με τα πλασματικά έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, προγραμματίζεται...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...