Μετά το κλίμα υπονόμευσης της ομαλότητας που προκάλεσε η παρουσία του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» στο κεντρικό Αιγαίο και τις διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας περί παρενόχλησής του από ελληνικά μαχητικά F-16, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναμένεται να επισκιάσει τις επόμενες ημέρες η μεγάλης κλίμακας τουρκική άσκηση στο Αιγαίου και τη Μεσόγειο, με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα-2021», που ξεκινάει αύριο, 25 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι στην προγραμματισμένη διακλαδική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα-2021» του τουρκικού Ναυτικού, συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα που ανήκουν στο Ναυτικό, την Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς, την Ακτοφυλακή και τη Χωροφυλακή.

«Σκοπός της άσκησης» όπως αναφέρεται, είναι να αξιολογηθεί η ετοιμότητα των επιτελείων, των μονάδων και των πλοίων που ανήκουν στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων, να γίνει δοκιμή των επιχειρησιακών δυνατοτήτων σε επίπεδο «Ομάδας Εργασίας», η εξέλιξη των επιχειρησιακών τακτικών ναυτικών και μεικτών επιχειρήσεων, η δοκιμή της διακλαδικότητας και η ενίσχυση της ετοιμότητας μάχης των μονάδων που θα συμμετάσχουν».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε «επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο» όσον αφορά στις ναυτικές επιχειρήσεις. Στην άσκηση θα πραγματοποιηθούν βολές με πραγματικά πυρά από μονάδες επιφανείας και εναέρια μέσα σε ιπτάμενους στόχους υψηλής ταχύτητας.

Χτες, Τρίτη, η Άγκυρα ισχυρίστηκε μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο ότι τη Δευτέρα τέσσερα ελληνικά F-16 «παρενόχλησαν» το ωκεανογραφικό σκάφος του τουρκικού Ναυτικού «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο. Την πληροφορία έσπευσε να επιβεβαιώσει και ο υπουργός Άμυνα, Χουλουσί Ακάρ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε το ισχυρισμό του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ότι «τέσσερα F-16 που ανήκουν στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο «Τσεσμέ», που πραγματοποιεί επιστημονικές και τεχνικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στον Βόρειο Αιγαίο».