Αντιμέτωποι με την απαίτηση των δανειστών να χάσουν το ΕΚΑΣ κινδυνεύουν να βρεθούν από τον επόμενο μήνα 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι θα κληθούν να το επιστρέψουν και μάλιστα αναδρομικά (από 1/1/2017).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατάλογο με τις «προαπαιτούμενες δράσεις» στο νούμερο 36 αναφέρεται πως «με στόχο να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, θα υιοθετήσει (η κυβέρνηση) τις υπουργικές αποφάσεις για τους κανόνες χορήγησης για το 2017».
Με άλλα λόγια, καλείται η κυβέρνηση να αναιρέσει το «μεσοβέζικο» σχέδιο που είχε εφαρμόσει για το 2017, φοβούμενη το πολιτικό κόστος μιας οριζόντιας περικοπής του ΕΚΑΣ σε όσους δεν πληρούσαν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προέβλεπε το τρίτο μνημόνιο. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην κατάργησή του, επέλεξε μείωση κατά 50% του επιδόματος για τους 250.000 δικαιούχους που λαμβάνουν την παροχή το 2017, καθορίζοντας νέες κλίμακες και προυποθέσεις χορήγησής τους.
Έτσι για το 2017 το ΕΚΑΣ μειώθηκε στο μισό, δηλαδή όσοι έπαιρναν 230 ευρώ το μήνα θα «έπεφταν» στα 115 ευρώ, όσοι έπαιρναν 172,5 ευρώ στα 86,2 ευρώ, όσοι έπαιρναν 115 ευρώ στα 57,5 ευρώ και όσοι εισέπρατταν 57,5 ευρώ το μήνα, λαμβάνουν πλέον μόλις 28,8 ευρώ.
Παράλληλα θεσπίστηκαν αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ μέτρα, όπως πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη και χορήγηση έκτακτης μηνιαίας ενίσχυσης ίσης με το ΕΚΑΣ σε δικαιούχους με αναπηρία άνω του 80% και σε συζύγους που έχασαν και οι δύο το βοήθημα.
Ωστόσο το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης δεν άρεσε στους δανειστές, οι οποίοι απαιτούν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και μάλιστα αναδρομικά από 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) καλεί την κυβέρνηση «να μην νομοθετήσει αυτή την ακραίας βαρβαρότητας προαπαιτούμενη δράση», να επαναχορηγήσει το επίδομα σε όσους το έχασαν και να θεσπίσει ΕΚΑΣ για όλους τους νεοσυνταξιούχους που θα λάβουν χαμηλές συντάξεις.