Το νέο χαράτσι που έρχεται από το 2018  για 1.400.000 ελεύθερους επαγγελματίες αγρότες  και αυτοαπασχολύμενους  επιβεβαίωσε χθες , θέλοντας και μη, η υπουργός Εργασίας κ. Έφη Αχτσίογλου.

Επί της ουσίας από του χρόνου αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών κάτι που προβλέπεται ρητά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Μοιραία, για έναν επαγγελματία με κέρδη 10.000 ευρώ τον χρόνο τα πρόσθετα βάρη φθάνουν στα 400 ευρώ ετησίως.

Για υψηλότερα εισοδήματα η επιβάρυνση μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τα 100 ευρώ τον μήνα. Ειδικότερα βάσει  του κειμένου του μνημονίου οι εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία θα επιβάλλονται  στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν, όμως, αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Για για το πρώτο έτος (2018) θα εφαρμοστεί με μια έκπτωση 15%. Ωστόσο, από το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση και μοιραία όλοι όσοι έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα πάνω από 5.100 ευρώ θα δουν κλιμακωτά σοβαρές επιβαρύνσεις στις μηνιαίες εισφορές τους.

Χθες η κ. Αχτσιόγλου μίλησε για «παραμετρική αλλαγή το 2018 που δεν έχει ακόμη καθορισθεί πλήρως» Πρόσθεσε ότι στην βάση υπολογισμού θα υπάρχει έκπτωση 15% με στόχο να διατηρήσει τις εισφορές στα ίδια επίπεδα.

Όμως σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν γιατί η νέα βάση υπολογισμού θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας, πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 2710 ευρώ μέσα στο 2017, ποσό που υπολογίστηκε βάσει κερδών 10.000 ευρώ το 2016 . Το 2018, κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές θα έπρεπε να υπολογιστούν επί του ποσού των κερδών, αφαιρουμένων όμως των ασφαλιστικών εισφορών. Αν υποτεθεί ότι και τα κέρδη του 2017 ήταν 10.000 ευρώ, τότε κανονικά οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018 θα έπρεπε να υπολογιστούν επί του ποσού των 7290 ευρώ (10.000 ευρώ τα καθαρά κέρδη, μείον 2710 ευρώ που είναι εισφορές). Δηλαδή οι εισφορές θα έπρεπε να διαμορφωθούν το 2018 στα 1975 ευρώ. Αυτό δεν θα συμβεί. Θα υπολογιστούν επί του ποσού των 10.000 ευρώ χωρίς να αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Και για να αποφευχθεί η μεγάλη επιβάρυνση μέσα στο 2018, θα υπάρξει μια έκπτωση 15% επί της βάσης υπολογισμού. Έτσι, οι εισφορές θα ανέλθουν στα 2303 ευρώ αντί για τα 1975 ευρώ που θα ήταν κανονικά. Θα προκύψει δηλαδή  επιβάρυνση 400 ευρώ.