Δύο στους τρεις δανειολήπτες που προσέρχονται στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών σε Αθήνα και Πειραιά έχουν οφειλές όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ. Παράλληλα οι μισοί περίπου από όσους επισκέφτηκαν τα ΚΕΠ Δανειοληπτών, ήταν πολίτες που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμοι Κατσέλη – Σταθάκη) αλλά δεν το γνώριζαν.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας τους, τα δύο ΚΕΠ έχουν καταγράψει αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών, ενώ το πλήθος των αιτημάτων για συνάντηση (που υποβάλλονται τηλεφωνικά) είναι τέτοιο, ώστε τα ραντεβού να κλίνονται με καθυστέρηση μερικών ημερών.

Η πλειοψηφία των πολιτών που επισκέπτεται τα ΚΕΠ δανειοληπτών είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι και γυναίκες οι οποίες έχουν αναλάβει υποχρεώσεις που απορρέουν από οικονομική δραστηριότητα που ασκούσε ο σύζυγος (χήρες, διαζευγμένες κλπ).

Κύριο αίτημά τους είναι η σωτηρία της βασικής κατοικίας τους, ενώ δείχνουν διατεθειμένοι να εκποιήσουν πιθανή δεύτερη κατοικία (σπίτι στο χωριό) για να σώσουν το πρώτο.

Εξάλλου πολλοί από τους ενδιαφερόμενους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (που συνεπάγεται αυξημένες δαπάνες ή αδυναμία εργασίας), ενώ χρωστούν σε πολλές τράπεζες και προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις οφειλές τους.

Περίπου οι 3 στους 4 που προσέρχονται στα ΚΕΠ ενδιαφέρονται για δάνεια νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ ακολουθούν τα δάνεια πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει να επεκτείνει και στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των Περιφερειών της χώρας τα ΚΕΠ των Δανειοληπτών, με στόχο το πρώτο εξάμηνο του 2017 να λειτουργούν 120 τέτοια Κέντρα, εκ των οποίων τα 30 θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών εντός του β΄ εξαμήνου του 2017.