Λουκέτο βάζουν η μία μετά την άλλη οι Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας, καθώς από τις 256 δομές που λειτουργούσαν στις αρχές του έτους σε ολόκληρη τη χώρα, πλέον δεν λειτουργούν ούτε 20. Δομές Αστέγων, Συσσίτια, Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία, Υπνωτήρια κατέβασαν ρολά, λόγω αδικαιολόγητης αδιαφορίας και ολιγωρίας της Κυβέρνησης να εντάξει την χρηματοδότηση των δομών αυτών, μέσω των ΠΕΠ, στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι 1.000 περίπου εργαζόμενοι των δομών παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες, ενώ οι συμβάσεις τους έχουν λήξει εδώ και δύο μήνες (από 1η Μαρτίου), χωρίς κανείς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Δήμοι, φορείς και κόμματα εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να κινητοποιηθεί και να καλυφθούν οι 118.000 ωφελούμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και είναι αντιμέτωποι με ακραία φτώχεια. Οι φορείς που έχουν αναλάβει τη λειτουργία των δομών αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αλλά και τις αντίστοιχες εισφορές, αφού το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην καταβολή της χρηματοδότησης.

Μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου «νίπτει τας χείρας της» σχετικά με τις πληρωμές και ρίχνει τις ευθύνες στις ΜΚΟ που προσέλαβαν το προσωπικό, οι οποίες αν και έχουν εισπράξει την προκαταβολή από το υπουργείο δεν καταβάλλουν τους μισθούς στο προσωπικό.

Στο μεταξύ «στα χαρτιά» έχουν μείνει οι υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου για πριμοδότηση με αυξημένα μόρια (λόγω της εμπειρίας τους), των ήδη εργαζομένων σε αυτές τις δομές. Οι εργαζόμενοι περίμεναν την δημιουργία νέων κοινωνικών δομών, μέσω ενός επικείμενου διαγωνισμού στελέχωσής τους από τους Δήμους, με όρους ΑΣΕΠ.