Ναγκόρνο Καραμπάχ: Αρμένιοι καίνε τα σπίτια τους πριν φύγουν (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)

0
40

Σκηνές ξεριζωμού εκτυλίσσονται στο Καρβατσάρ του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους καθώς η περιοχή θα περάσει στην κατοχή των Αζέρων.

«Είναι η τελευταία ημέρα, αύριο οι Αζέροι στρατιώτες θα είναι εκεί», δήλωσε στρατιώτης στο χωριό Καρβατσάρ, στην περιοχή Τσαλμπατσάρ, που θα παραχωρηθεί στο Μπακού.

Το μοναστήρι του Νταντιβάνκ της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας μοιάζει να αποχαιρετά του εκατοντάδες Αρμένιους, οι οποιοι προτίμησαν να κάψουν τα σπίτια τους από το να τα αφήσουν να πέσουν στα χέρια των «Τούρκων».

Μόνο σε αυτό το χωριό, που σηματοδοτεί το όριο με την γειτονική περιοχή του Μαρτακέρτ, που θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των Αρμενίων, τουλάχιστον 6 κατοικίες καίγονταν κάηκαν χθες. Οι φλόγες έβγαιναν από τα παράθυρα ενώ γκρίζος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από την κοιλάδα της περιοχής.

Παίρνουν τους τάφους των προγόνων τους

«Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους», όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους, εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός εκ των σπιτιών, ενώ πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα στα οποία είχε περιχύσει βενζίνη σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του πρώην καθιστικού, σε ένα εντελώς πλέον άδειο σπίτι.

«Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο», είπε.

Μια ημέρα νωρίτερα, τουλάχιστον 12 σπίτια πυρπολήθηκαν στο ίδιο χωριό και στη γύρω περιοχή.

https://twitter.com/RecepMarasl/status/1327199840980377600?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1327199840980377600%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fkosmos%2Fgallery%2F242854%2Fnagkorno-karampax-eikones-grothia-armenioi-egkataleipoyn-ta-spitia-toys-afinontas-kameni-gi

Στρατιώτες για την επίβλεψη της κατάπαυσης πυρός θα στείλει η Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα την έγκριση του Κοινοβουλίου προκειμένου να στείλει στρατιώτες στο Αζερμπαϊτζάν για να συμμετάσχουν σε μια ρωσοτουρκική αποστολή επίβλεψης της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε μια εισήγηση που φέρει την υπογραφή του και εστάλη στην Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν ζητεί κοινοβουλευτική έγκριση για την αποστολή στρατιωτών που θα εγκαθιδρύσουν ένα «κέντρο συντονισμού» με τη Ρωσία για την επίβλεψη της εκεχειρίας.

Οι στρατιώτες που θα σταλούν από την Τουρκία, μια χώρα που υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, θα αναπτυχθούν προκειμένου να «λάβουν μέρος στις δραστηριότητες του κέντρου συντονισμού που θα εγκαθιδρυθεί με τη Ρωσία» και «να διασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με το κείμενο.

Η έγκριση για την ανάπτυξη των στρατιωτών, η εξασφάλιση της οποίας δεν αναμένεται να είναι παρά μια τυπική διαδικασία, θα ισχύει για έναν χρόνο και ο αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν θα προσδιοριστεί από τον Ερντογάν.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας η οποία έθεσε τέρμα σε φονικές μάχες πολλών εβδομάδων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αυτονομιστική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι.