Με το προγενέστερο -ευνοικό- καθεστώς και όχι με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016 ), θα δοθούν οι συντάξεις στις χήρες των στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στο χθεσινό τραγικό δυστύχημα με την συντριβή του Χιούι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σαφής εξαίρεση για τις οικογένειες των στρατιωτικών που χάνουν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (όπως και για τα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών), καθώς ο επιζών σύζυγος λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντα, και όχι το 50% που προβλέπει η νόμος Κατρούγκαλου. Παράλληλα δεν υπάρχει το ηλικιακό όριο των 55 ετών που θα πρέπει να έχει συμπληρώσει ο επιζών σύζυγος για να λάβει την σύνταξη. Υπενθυμίζεται πως βάσει του Ν.4387/2016 αν ο επιζών σύζυγος δεν έχει συμπληρώσει τα 55 έτη την ημερομηνία θανάτου, τότε του χορηγείται σύνταξη για μία τριετία και εάν το 55ο έτος συμπληρώνεται εντός αυτής της τριετίας, τότε η σύνταξη επαναχορηγείται στα 67 διά βίου. Αν το 55ο έτος της ηλικίας δεν συμπληρώνεται εντός της τριετίας, μετά τη λήξη της η σύνταξη διακόπτεται και δεν επαναχορηγείται. Ωστόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ σε διαδικασία «υιοθεσίας» από το υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις μπαίνουν οι οικογένειες των αξιωματικών που έχασαν την ζωή τους μετά την συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου, με υποστηρικτική μέριμνα και άμεση κινητοποίηση των διαδικασιών για απόδοση των ενδεδειγμένων συντάξεων και επιδομάτων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας.