Αυτές είναι οι αλλαγές στα διόδια της χώρας – Από σήμερα η εφαρμογή

0
39

Διευκολύνεται η ζωή των οδηγών της χώρας από σήμερα(4/11) καθώς τίθεται σε λειτουργεία το ενιαίο e-pass σε όλα τα διόδια. Οι οδηγοί θα μπορούν να κινούνται σε όλους τους αυτοκινητόδρομους μόνο με τον ένα πομποδέκτη-συσκευή που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, στο εξής ο οδηγός θα μπορεί να χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πομποδέκτη κατά τη διέλευσή του από την Αττική Οδό, τη Νέα Οδό, τη Κεντρική Οδό, τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, την Εγνατία Οδό, τη Γέφυρα, την Ολυμπία Οδό και τον Μορέα.

Μέχρι σήμερα, οι οδηγοί έπρεπε να διαθέτουν τρεις διαφορετικές συσκευές – πομποδέκτες για όλους τους αυτοκινητοδρόμους. Με τη διαλειτουργικότητα των διοδίων δίνεται η δυνατότητα διέλευσης με οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους πομποδέκτες.

Στην περίπτωση που τελειώσει το ποσό που έχει ο οδηγός στη συσκευή του, θα μπορεί να προσθέσει χρήματα μέσω της ιστοσελίδας του αυτοκινητοδρόμου από τον οποίο τον έχει προμηθευτεί, πληρώνοντας με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να έχει φορτίσει τον πομποδέκτη του με χρήματα, έχοντας φυσική παρουσία στα Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών του δικού του παρόχου. Δεν θα μπορεί όμως να φορτίσει τον πομποδέκτη του παρόχου του σε Σημεία Εξυπηρέτησης Πελατών άλλου παρόχου.

Από το Νοέμβριο του 2019, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, είχε καλέσει τις διαχειρίστριες εταιρίες των αυτοκινητοδρόμων να καταλήξουν σε μία κοινά αποδεκτή τεχνική λύση. Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού έγιναν τεχνικές δοκιμές και έχουν πλέον ξεπεραστεί όλες οι τεχνικές δυσκολίες. Σε συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, ικανοποιείται έτσι οριστικά ένα χρόνιο αίτημα των οδηγών, που κινούνται στους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Με την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας, θα μειωθούν οι ουρές των διοδίων και κατ’ επέκταση οι εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης του κοινού ιδιαίτερα κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.