Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες: Μετακινήσεις με SMS και κλειστά μαγαζιά – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη

0
40
Staff removes an umbrella at a bar the night before a local lockdown amidst the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Liverpool, Britain October 13, 2020. REUTERS/Phil Noble

Σε καθολικό lockdown τίθενται από σήμερα το πρωί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Το lockdown θα έχει ισχύ για 14 ημέρες.

Ειδικότερα, επανέρχεται από σήμερα η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις, ενώ μόνο όσοι έχουν λόγους υγείας ή εργασίας θα μπορούν να μετακινούνται τις νύχτες (9μμ-5πμ). Το λιανεμπόριο αναστέλλει και στις δύο περιοχές την δραστηριότητά του. Επίσης,  δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν και πάλι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και την σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο πόλεων.

Ανοικτά παραμένουν χονδρεμπόριο, βιομηχανία, ξενοδοχεία, καθώς και τα δημοτικά σχολεία και τα γυμνάσια με τα μέτρα προστασίας που ίσχυαν από την αρχή του σχολικού έτους. Είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση σε όλα τα λύκεια, καθώς και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Τι προβλέπει το lockdown:

  • Αποστολή SMS για τις μετακινήσεις. Ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
  • Απαγόρευση εσωτερικών και διεθνών πτήσεων για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
  • Κλείσιμο λιανεμπορίου και εκκλησιών.
  • Ανοιχτά σχολεία όλων των βαθμίδων.

Η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες:

  • Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
  • Σtη ζώνη αυξημένου  κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον
  • Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Lockdown Σέρρες: Μία «…νέα, γκρίζα πραγματικότητα» από τις 6 το πρωί

Για μια «νέα, γκρίζα πραγματικότητα» στην περιοχή των Σερρών κάνει λόγο με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της πόλης Αλέξανδρος Χρυσάφης. Ο ίδιος κλείνει την ανακοίνωσή του ευχόμενος καλό κουράγιο σε όλους. Διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι ο δήμος θα σταθεί στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και πως έχουν ετοιμαστεί όλες εκείνες οι κοινωνικές δομές που θα μπορέσουν να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Συγκέντρωση κατά του lockdown στη Θεσσαλονίκη

Άνθρωποι- στην πλειονότητα νέοι- συγκεντρώθηκαν στον Λευκό Πύργο, έπειτα από κάλεσμα που έγινε μέσω social media, για διαμαρτυρία κατά του lockdown που αποφασίστηκε για τη Θεσσαλονίκη, για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Αρχικά η αστυνομία έκανε ισχυρές συστάσεις για διάλυση της συγκέντρωσης, καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται με βάση τα ισχύοντα μέτρα για τον κορωνοϊό. Όμως, όταν η συγκέντρωση δεν διαλύθηκε, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε βεβαίωση παραβάσεων.

Τότε κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αντέδρασαν έντονα, και ατη συνέχεια θέλησαν να πραγματοποιήσουν πορεία επί της λεωφόρου Νίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας στην προσπάθεια των αστυνομικών να βεβαιώσουν παραβάσεις υπήρξε ξανά έντονη αντίδραση.