Το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, η πλατφόρμα του Elevate Greece (www.elevategreece.gov.gr), αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας και σηματοδοτεί τη διευρυμένη προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου ανάπτυξης της χώρας, με κατευθυντήριες γραμμές την  έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Μια νέα φιλοσοφία έχει διαμορφωθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (ΥΠΑΝΕ), με στόχο την ανύψωση και την τόνωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές δράσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ άλλες βρίσκονται προ των πυλών, όπως είναι η ίδρυση (μέσω ΣΔΙΤ) της Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα (με την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων εγκαταστάσεων της παλαιάς βιομηχανίας ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς) και η ίδρυση των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs) στους ακαδημαϊκούς – ερευνητικούς φορείς.

Η ιδέα αυτή γεννήθηκε αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την  τωρινή Κυβέρνηση και με δεδομένο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού γι’ αυτόν τον τομέα. Στον σχεδιασμό της στρατηγικής για την ενίσχυση αυτού, κατέστη σαφές ότι δεν υπήρχε η απαραίτητη πληροφόρηση και η κατάλληλη υποδομή για  τη δημιουργία και κατ’ επέκταση την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης του ελληνικού οικοσυστήματος.

Η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων από τη ΓΓΕΤ έγινε με τη βοήθεια των μελών του ΔΣ του ΕΣΕΤΕΚ,  με την ενεργό συμμετοχή ιδιωτών και με τη συμπαράσταση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝΕ, αφού μελετήθηκαν βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών. Σε ένα αρχικό και ουσιώδες στάδιο, έπρεπε πρώτα να προσδιοριστεί μία Επιχείρηση ως «Νεοφυής» και να τεθούν τα δυο βασικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό της: α) η  καινοτομία (Innovation) και β) η δυνατότητα κλιμάκωσης του εγχειρήματος (Scalability).

Το Μητρώο συνιστά μια ακόμη αναγνώριση του ρόλου της ΓΓΕΤ στη συνδυασμένη ερευνητική προσπάθεια επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων. Είναι ένα εγχείρημα που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με απώτερο σκοπό:

  • την πρώτη ολοκληρωμένη επίσημη και αξιόπιστη καταγραφή όλων των νεοφυών επιχειρήσεων και τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος που αυτές συνθέτουν
  • την ενίσχυση της μεταξύ των επιχειρήσεων δικτύωσης και εξωστρέφειας
  • τη λειτουργία της πλατφόρμας ως πόλου έλξης, όχι μόνο κεφαλαίων διεθνών επενδυτών (Αngel Investors, Venture Capital Funds) αλλά και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού
  • την παρακολούθηση της πορείας των επιχειρήσεων και την εξαγωγή βασικών δεικτών απόδοσης (KPIs)
  • τη χάραξη κι εφαρμογή κατάλληλης στρατηγικής υποστήριξής τους με εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων
  • τη στοχευμένη και συστηματική υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με διάφορα μέτρα, π.χ. χρηματοδότηση από την Πολιτεία (ΕΣΠΑ, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών), χορήγηση επιχειρηματικών βραβείων κ.τ.λ.

Η ανταπόκριση της ΓΓΕΤ στην ανάληψη και αυτών των νέων τομέων δραστηριότητας θα είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένη σε συνδυασμό με τις ανακουφιστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί ήδη το ΥΠΑΝΕ, όπως είναι α) ο υπερτριπλασιασμός από +30% σε +100%  του ποσοστού υπερ-έκπτωσης δαπανών για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε Έρευνα και Ανάπτυξη και β) τα φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτικούς «αγγέλους» (Angel Investors).

Οι νέοι και καινοτόμοι Έλληνες επιχειρηματίες θα βρουν στο Elevate Greece έναν πολύτιμο αρωγό, τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και σε επίπεδο ηθικό με την αναγνώριση και επιβράβευση των προσπαθειών τους, έτσι ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανύψωση της χώρας μας σε μια υπολογίσιμη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Άρθρο του κ. Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων) κ. Αθανάσιου Κυριαζή, Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς με γνωστικό αντικείμενο ‘’Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Νέες Τεχνολογίες’’.