Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Οι “κόκκινες γραμμές” ξέβαψαν – Στις “καλένδες” οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

Ξεθωριάζουν βήμα το βήμα οι περιβόητες «κόκκινες γραμμές» του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά. Η παταγώδης αποτυχία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να σώσει τις ήδη «κατακρεουργημένες» συντάξεις εξαπλώνεται σας ιός και στα υπόλοιπα «ανοικτά» θέματα της διαπραγμάτευσης, καθώς η περιβόητη δέσμευση της Έφης Αχτσιόγλου για επιστροφή στη κανονικότητα και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων πνέει τα λοίσθια.

Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω η σκληρή πραγματικότητα! Σύμφωνα με την έως τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις επανέρχονται υπό προϋποθέσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2018.  Δηλαδή, η Κυβέρνηση από τη μια έκανε δεκτή τη πρόταση του ΔΝΤ για εφάπαξ κούρεμα των συντάξεων το 2019 , και από την άλλη απέτυχε να πείσει τους δανειστές να δεχθούν τις προτάσεις της για την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος , ο οποίος μίλησε για επαναφορά της επεκτασιμότητας και της αρχής της εύνοιας και προανήγγειλε και την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων «σε κάτι που θα προσεγγίζει την κανονικότητα» από τον Σεπτέμβριο του 2018, εισημαίνοντας θα υπάρξει προστασία από τις ομαδικές απολύσεις και δεν πρόκειται να καθιερωθεί το lockout.

Πάντως, στη πραγματικότητα η Κυβέρνηση πέτυχε ότι και οι προηγούμενες, καθώς ήδη ήδη με το άρθρο 37 του νόμου 4024/2011, είχε ήδη νομοθετηθεί επερχόμενος διάλογος μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018!

Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωση της και η ΓΣΕΕ, η οποία σημειώνει ότι «ακόμα και στο θέμα της διαπραγμάτευσης για τις συλλογικές συμβάσεις, που υποτίθεται ότι “θα αναβιώσει όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2018”, η κυβέρνηση δεν κομίζει νέα συμφωνία.

Αχτσιόγλου: Με τη λήξη του προγράμματος επανέρχεται το ευρωπαικό κεκτημένο

Τον Σεπτέμβριο του 2018 θα νομοθετήσουμε για την επαναφορά των βασικών αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου είπε η Υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο, ειδήσεων του Ant1. Η συμφωνία που πετύχαμε στη Μάλτα αφορά στα βασικά και δυσκολότερα ζητήματα και ανοίγει τον δρόμο για το κλείσιμο της αξιολόγησης ακόμα και σε έκτακτο Eurogroup είπε χθες η κυρία Αχτσιόγλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο, ειδήσεων του Ant1. Πρόσθεσε επίσης ότι η αξιολόγηση «είναι πολύ πιθανό να κλείσει και με έκτακτο Εurogroup πριν από το προγραμματισμένο» Η κ. Αχτσιόγλου επέμεινε ότι με βάση τη συμφωνία και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφιστούν μαζί τα μέτρα και αντίμετρα.

Σε χθεσινή συνέντευξη της η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

«Εφόσον έχουν λυθεί αυτή τη στιγμή τα βασικά ζητήματα, θα έρθουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν μέσα σε λίγες ημέρες τη τεχνική συμφωνία. Εν συνεχεία έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τα βασικά μέτρα για το χρέος. Αυτή θα ενταθεί, θα εντατικοποιηθεί στις εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ που είναι γύρω στις 20 Απριλίου. Επομένως, θα πάμε σε μια συνολική συμφωνία κατά πάσα πιθανότητα και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν το προγραμματισμένο και θα μπουν όλα τα πράγματα στη θέση τους, οι μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα για το χρέος και η δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος».

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Σπεύσατε! Σπουδές με αμοιβή και ασφάλιση σε 50 σχολές 

Από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ανοίγουν οι αιτήσεις για τις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, που προσφέρουν αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία σε...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Αυγενάκη μετά το περιστατικό στο αεροδρόμιο

Ο Λευτέρης Αυγενάκης διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά από ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου καταγράφηκε να επιτίθεται σε...

Νέες καταβολές απο 100 έως 280 ευρώ: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το καλοκαίρι, αναμένεται η χορήγηση αναδρομικών ποσών από 100 έως 280 ευρώ σε δημόσιους υπαλλήλους και εργαζόμενους σε ΟΤΑ, λόγω της κατάργησης της 1%...

Εξαήμερη απασχόληση – Οι τρεις δικλείδες ασφαλείας και το «αγκάθι» για τους εργαζόμενους

Του Θεόδωρου Βγενή Με τρεις σημαντικές δικλείδες ασφαλείας μπήκε σε…ράγες υλοποίησης το νέο πλαίσιο για την εξαήμερη απασχόληση. Μια ρύθμιση που αλλάζει τα δεδομένα στην...