Η μετανάστευση χιλιάδων εξειδικευμένων εργαζομένων και επιστημόνων, οδηγεί σε αποπληθυσμό της Ελλάδας, καθώς της αποστερεί το αναγκαίο ανθρώπινο κεφάλαιο, που είναι αναγκαίο για την παραγωγή της καινοτομίας και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Επιπρόσθετα η ανεργία των νέων, αποστερεί την χώρα μας από τους μελλοντικούς ηγέτες της στην οικονομία  και την κοινωνία για την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, οι οποίες εξελίσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα παγκοσμίως.

Είναι επίσης βέβαιο ότι η μακροχρόνια ανεργία  διεμβολίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, και το αποστερεί από τους αναγκαίους πόρους σε συνδυασμό και με την αρνητική εξέλιξη του δημογραφικού. Πρώτιστος στόχος για την ανάσχεση της ανεργίας είναι η μεγέθυνση της οικονομίας, με την ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία θα περιορίσει αρχικά την  κυκλική ανεργία, μέσω των κατάλληλων μέτρων νομισματικής, αλλά και της στοχευμένης αναπτυξιακής και επενδυτικής πολιτικής, που θα τονώσουν την ζήτηση και την ρευστότητα στην οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική με την ποσοτική χαλάρωση είναι ευνοϊκή στην παρούσα συγκυρία, αλλά απαιτείται ένταξη της χώρας μας στο σύστημα της ποσοτικής χαλάρωσης. Η ασφυκτική δημοσιονομική  πολιτική με το ύψος των ζητούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι συμβατή με  τον στόχο για την μείωση της ανεργίας. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εντός του συστήματος της Ευρωζώνης και με βάση τους περιορισμούς του μνημονίου, μπορεί να προέλθει με την αύξηση των εγχώριων και ξένων επενδύσεων στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Επιπρόσθετα απαιτούνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και στο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας, αλλά και στο σύστημα της έρευνας και τεχνολογίας ώστε να  υπάρξει εναρμόνιση με τις ανάγκες της οικονομίας. Ήδη μεταβαίνουμε στην ψηφιακή εποχή των σύγχρονων τεχνολογιών,  όπως το cloud, τα bigdata, οι κινητές συσκευές, αλλά και πιο προηγμένες λύσεις, όπως το Internet of Things και η τεχνητή νοημοσύνη και  η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει την πρόκληση αυτή, η οποία απαιτεί ψηφιακές δεξιότητες καθοδήγηση και σχεδιασμό από το Ελληνικό κράτος από πάνω προς τα κάτω. Συνεπώς απαιτείται δυναμική  Εθνική Στρατηγική για την δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και την μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία, που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη δυναμική και καινοτόμο συμμέτοχη των νέων .

Ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς είναι Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοικησης