Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024

Έλεγχος καταθέσεων και τραπεζικών κινήσεων από το υπουργείο Οικονομικών

Το νέο σύστημα ελέγχων αδήλωτων  εισοδημάτων, τον «Μεγάλο Αδελφό» όπως τον αποκαλούν ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι διασταυρώσεις θα ξεκινήσουν από τους 1.270.000 φορολογουμένους, τους οποίους οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ήδη εντοπίσει για την κίνηση των τραπεζικών τους λογαριασμών κατά την περίοδο 2002-2014. Σειρά θα πάρουν και όλες οι άλλες λίστες (εμβασμάτων κλπ). Για το 2017 πάντως έχουν προγραμματιστεί 23.300 έλεγχοι και ήδη το υπουργείο παρέτεινε για 1-3 χρόνια ακόμα την παραγραφή του δικαιώματος ελέγχου του δημοσίου.

Οι έλεγχοι θα εκτείνονται έως 15 χρόνια πριν. Η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου λέει πως θα τελειώνουν γρηγορότερα και με λιγότερα λάθη.
Αυτό που αλλάζει είναι, όπως αναφέρθηκε, ότι όλες οι τράπεζες έστειλαν επεξεργασμένα με κοινή κωδικοποίηση τα παλαιά στοιχεία για τις κινήσεις καταθέσεων, ακόμα και αν στο μεταξύ κάποιες τράπεζες έχουν κλείσει και απορροφήθηκαν από άλλες. «Έγιναν  δοκιμές και δεν εντοπίστηκαν λάθη» τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ κ.Πιτσιλής.

Έτσι θα γίνεται αυτόματος έλεγχος της πορείας των καταθέσεων, σε σύγκριση με την πορεία των δηλωθέντων εισοδημάτων κάθε έτους. Όπου οι καταθέσεις ξεπερνάνε τα δηλωθέντα, ο φορολογούμενος θα ελέγχεται για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
Δεν απαντήθηκε όμως από ποιο ύψος διαφοράς (πχ 500 ή 1.000 ή 100.000 ευρώ) μεταξύ δηλωθέντων και κατατεθέντων ποσών, θα οδηγεί σε έλεγχο κατά προτεραιότητα.

Διαβάστε ακόμη:

Ακρίτα σε Δούκα: Μήπως να πιάσετε το φαράσι να ξεβρωμίσετε την Αθήνα;

Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική ασκεί στον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα...

Ευρωεκλογές 2024 – Αποτελέσματα ΥΠΕΣ: ΝΔ 27,5%, ΣΥΡΙΖΑ 14,58%, ΠΑΣΟΚ 13,75%

Ευρωεκλογές 2024 - Η μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας...

«Στα αθλητικά πάμε..καλά»

Άρθρο των φοροτεχνικών Παναγιώτη Παντελή και Ηλία Χατζηγεωργίου Στα...

Ενημερωτικό Δελτίο

Διεύθυνση επίλυσης φορολογικών διαφορών: 7 στις 10 προσφυγές φορολογουμένων απορρίπτονται

Ένα σημαντικό ποσοστό φορολογουμένων που απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΦΔ) της ΑΑΔΕ για να ανατρέψουν φορολογικές αποφάσεις τους αντιμετώπισαν αποτυχία, καθώς το...

Λευτέρης Αυγενάκης: Βίντεο τον δείχνει να χτυπά εργαζόμενο στο «Ελ.Βενιζέλος»

Ένα περιστατικό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από κάμερα ασφαλείας. Στο βίντεο, φαίνεται ο πρώην υπουργός Λευτέρης...

Έκτακτη κακοκαιρία με ισχυρές καταιγίδες και κεραυνούς – Συστάσεις προς τους πολίτες

Μετά από έναν παρατεταμένο καύσωνα, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία από σήμερα, Τετάρτη (03/07), με τον καιρό να επιδεινώνεται σημαντικά. Οι ισχυρές βροχές,...

Νέα επιδότηση: Έρχεται «Αλλάζω Συσκευή 2» με έξυπνες συσκευές 

Αναμένεται να ξεκινήσει ένα διευρυμένο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή», το οποίο θα περιλαμβάνει περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες....